ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

От утре бизнесът може да кандидатства по нова процедура

Александър Пулев

Нова процедура по Плана за възстановяване и устойчивост ще бъде открита в понеделник, съобщи във Варна служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, който направи мобилна приемна, чийто домакин бе областният управител Марио Смърков. Средствата по програмата ще бъдат насочени към подпомагане на бизнеса във внедряването решения в областта на Информационни и комуникационни технологии и повишаване на киберсигурността. Осигуреният ресурс е 30 милиона лева, като помощта е изцяло безвъзмездна. Максимумът, който може да получи един проект, е 20 хиляди лева.

Министърът уточни, цитиран от БТА, че Планът за възстановяване и устойчивост е отворен и работи. По думите му до края на годината по тази линия предстои да бъдат отворени още три процедури. Освен тази, която започва утре, фирмите ще получат възможност да кандидатстват за средства за внедряване на соларни панели заедно със съпътстващата ги инфраструктура. Инсталациите ще бъдат за локално ползване, без присъединяване към националната мрежа. Подкрепата ще бъде 50 на сто от проекта, а ресурсът по тази процедура ще е 200 милиона лева. Другата процедура, която министерството ще започне по Плана, ще бъде за инвестиции в развойна дейност и научни изследвания. По нея ще бъдат осигурени 120 милиона лева. Така общият ресурс от ПВУ по линия на нашето министерство само до края на тази година ще бъде 600 милиона лева.

Пулев припомни, че вече е одобрена една от най-големите програми по линия на структурните фондове – за конкурентоспособност и иновации в предприятията. Общият ресурс е три милиарда лева. Първата процедура по програмата ще бъде на разположение на бизнеса още до края на годината. Тя ще е с ресурс около 130 милиона лева, а фокусът ѝ ще бъде върху развитието и внедряването на иновации в предприятията. Екипът на министерството работи върху отварянето на още три процедури в рамките на първите шест месеца на следващата година. Ресорният министър изрази надежда, че до седмици още една голяма програма ще бъде изпратена за одобрение в Брюксел. Лимитът по нея е 2 милиарда лева, а акцент са научните изследвания и взаимодействието между науката и бизнеса.

За повишаването на киберсигурността на българските институции Пулев посочи, че се води стратегически диалог с международни инвеститори, които могат да въведат най-добрите международни практики на протоколите за сигурност. Разговорите текат по линия на инициативата "Три морета", където има три акцента – дигитална трансформация и киберсигурност, транспортна свързаност и инфраструктура. Има и активна Декларация между България и САЩ за обща подкрепа и взаимодействие за въвеждане на протоколи за сигурност, като фокусът е 5G мрежата и съпътстващата инфраструктура. Документът е подписан преди години, но под тази шапка няма развит нито един проект, отбеляза министърът. И добави, че в момента служебният кабинет проявява инициатива и се прави рамката, на база на която ще може да се инвестира в инфраструктурата в единната държавна телеком мрежа, за да се вкарат най-добрите международни практики.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст