ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеканов очаква гъвкавост по инфлационния критерий за еврозоната

Атанас Пеканов

България от години отговаря на Маастрихтските критерии – дълг и дефицит, но по отношение на инфлацията има проблеми. Все пак се надяваме да има някаква гъвкавост от страна на европейските институции, предвид факта, че тези критерии са заложени преди 30 години, а и като цяло се очаква, че с влизането в еврозоната инфлацията у нас ще се успокои.

Това коментира служебният вицепремиер по управлението на европейските средства Атанас Пеканов в интервю за БНТ.

Той посочи, че е оптимист за датата – 1 януари 2024 г., още повече че тя е била потвърдена с решение на парламента от 27 октомври, а говоренето за план "Б" определи като спекулативно.

Пеканов посочи, че в момента голяма част от работата по приемането на еврото се извършва в БНБ и в Министерството на финансите, където вече има подготвена концепция за Закона за въвеждане на еврото. Той обаче уточни, че, когато сме на финалната права и сме получили зелена светлина от европейските институции, тогава едва ще се говори с банките и с бизнеса.

Служебният вицепремиер призна, че вече времето ни притиска и политическата нестабилност е оставила някои институции във вакуум.

На въпрос как ще се справим със спекулата, Пеканов обясни, че ще приложим европейските практики, като екипът му е в близка връзка с хърватските власти, които скоро ще въведат еврото. Задължително ще има показване на цените на стоките в двете валути – в евро и в левове. Това ще бъде в сила 5 месеца преди влизането в еврозоната и една година след това. За нарушения клиентите ще могат да сигнализират в Министерството на финансите, а също така и в Комисията за защита на потребителите, ще има открита и специална телефонна линия и сайт.

Добър вариант ще бъде в мониторинга и контрола да се включат и различни граждански организации, посочи още Пеканов.

По отношение на протестите, организирани от "Възраждане" срещу въвеждането на еврото, Пеканов коментира, че причината за страховете е недобрата информираност. По думите му се спекулира с твърденията, че влезем ли в еврозоната и инфлацията ще скочи. Напротив- той очаква, че ще случи тъкмо обратното – когато влезем в еврозоната, няма да има допълнителен инфлационен натиск.

Освен това ще се повиши доверието на инвеститорите, защото ще се увеличи кредитният ни рейтинг. Освен това ще паднат лихвите на банките, което ще засегне в положителен план домакинствата и бизнеса.

"При всички тези позитиви защо да не се възползваме от тях още сега – защо да изчакваме да настигнем по-високия европейски стандарт в една по-трудна среда, когато сме навън? Нека се възползваме да влезем в тази турбулентна среда. Сега инвестициите се преместват от Азия към Европа и шансовете да се спрат в Източна Европа са големи", прогнозира Пеканов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст