ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пекин харчи ударно за руски енергийни суровини

пазари

Китай продължава да увеличава зависимостта си от руска енергия като стойността на внесения суров петрол, рафинирани петролни продукти, природен газ и въглища е достигнала 35 млрд. щ. долара от началото на войната в Украйна срещу около 20 млрд. долара за същия период през миналата година. Въпреки че импортните цени са надути заради глобалния ръст на енергийните котировки, Пекин получава по-големи количества горива, в някои случаи – със сериозни отстъпки – от стратегическия си партньор, показват последните митнически данни, обхващащи периода от началото на март до края на юли. Това увеличение е за сметка на отказа на други държави от руските суровини като ответен акт на руската инвазия в съседната държава.   

Юлският внос включва рекордни количества въглища, скочил с 14% на годишна база – до 7.4 млн. тона, като импортът на кокс за стоманения сектор е достигнал 2 млн. тона, равняващи се на ръст от 63 процента. Русия вече е водещият доставчик на горивото, измествайки Индонезия, след като държавата от Югоизточна Азия отблъсна купувачите като качи цените. Юлският внос на руски суров петрол леко се е понижил спрямо юни – до 7.15 млн. тона, но все още е с 8% по-висок от юли 2021-а и остава основната суровина, която преработват китайските рафинерии. Спад има и на месечните доставки на природен газ до около 410 хил. тона, но те са с 20% повече на годишна база. Освен това в тези количества не е включен вноса по газопроводите, който митниците не съобщават от началото на годината, въпреки че те са основните канали за пренос на горивото от Русия до Китай.

Въпреки забавянето на икономическия подем, Пекин е похарчил 7.2 млрд. щ. долара за руски енергийни източници през юли срещу 4.7 млрд. долара през същия месец на миналата година, като тези доставки имат около 70% дял в общия внос от Русия. Сред другите по-едри пера от сектора на суровините са, както следва:

– вносът на рафинирана мед е намалял с 20% годишно – до 20 396 тона;

– количествата преработен никел са паднали с 10% – до 3 286 тона;

– внесеният алуминий е бил с 16% повече отколкото през същия период на 2021-а – 39 053 тона;    

– вносът на паладия се е увеличил с 29% – до 2 350 килограма;

– доставките на жито са скочили с цели 52% – до 3 314 тона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст