ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Петролеос де Венецуела” вече отказва сделки петрол срещу дълг

пазари

Венецуела е отменила новите доставки на черно злато за Европа по сделките петрол срещу дълг и е поискала от италианската енергийна компания "ЕНИ" и от испанската "Репсол" да й доставят горива в замяна на бъдещи корабни товари, споделили с репортери на "Ройтерс" три запознати с въпроса лица. Венецуелската държавна компания "Петролеос де Венецуела" (ПДВ) вече не проявявала интерес към въпросните операции, които Държавният департамент на Съединените щати одобри през май, добавят добре информираните източници. Тези трансакции разрешават на петролния гигант да възстанови доставките за Европа след двегодишно прекъсване, предизвикано от американските санкции срещу Каракас. Вашингтон е дал зелена светлина на петролните пратки само ако те се използват за погасяване на натрупаните задължения на ПДВ към съвместните й дружества с "ЕНИ" и "Репсол". Венецуелската компания обаче искала да се възстановят отново петролните суапови сделки, което все още не е възможно, коментира лице, участвало в предишните доставки за Европа. Основанието е, че в трансакциите петрол срещу дълг няма никаква изгода.

Корабните пратки на черно злато от Венецуела, особено онези, предназначени за рафинериите в Испания, са помогнали на Европа да намали покупките на руската суровина след инвазията в Украйна. В условията на сделките обаче не е предвидено осигуряването на необходимия кеш или горива за ПДВ, чийто собствени рафинерии се борят да произведат бензин и дизел след годините на орязани инвестиции и липса на ремонтни дейности. Засега нито една от четирите цитирани от "Ройтерс" страни не е представила официален коментар на информацията.

Според корабните графици на венецуелската петролна компания, няма предвидени товарителни дейности за "ЕНИ" или "Репсол" през август. ПДВ иска да получава дестилати в замяна на черното си злато и същевременно да използва част от стойността на пратките за погасяване на милиардите долари задължения към съвместните дружества с партньорите, между които и "Шеврон", "ЕНИ" и "Репсол", твърдят пожелалите анонимност лица. Преразглеждането на сделката ще помогне на венецуелския петролен гигант да реанимира операциите с тежък петрол в пояса на Ориноко, които изискват вносни разредители като нафта, и ще намали националния дефицит на горива за превозните средства. От миналата година ПДВ разчита основно на ирански разредители, които да превърнат свръхтежкия й петрол в годни за износ сортове.  

От юни "ЕНИ" е получила общо 3.6 млн. барела от Венецуела, показват документи на ПВД и данни от устройствата, които следят танкерите. По-голямата част от тези количества по-късно са били изпратени от италианската компания на "Репсол", който има по-голям капацитет за рафиниране на тежките сортове черно злато на южноамериканската държава. В края на юли ръководството на "Репсол" оцени възстановяването на доставките от Венецуела като "добра новина" за рафинериите му, защото качеството на тези суровини отговаря перфектно на преработващите им системи. 

Възстановените пратки за Европа са помогнали на "Петролеос де Венецуела" да увеличи продажбите през юни и юли, като общият износ е достигнал средно 545 хил. барела на ден в рамките на този 60-дневен период, показват официалните данни.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст