ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

По програмата за сближаване на ЕС ще получим 20 млрд. лева

Министерски съвет Атанас Пеканов

България ще получи над 20 млрд. лева по политиките на сближаване на Европейския съюз. Това заяви служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на откриването на конференцията по проект "Европа в България: Общо бъдеще“.

По думите на Пеканов кохезионната политика на ЕС е политиката на сближаване, която да помогне на някои от регионите на Европа да наваксат по-бързо разликите. Тя възниква, защото в един общ пазар има изключително много позитиви, но има и някои предизвикателства пред регионите, като БВП, стандарт на живот и има нужда от наваксване, обясни вицепремиерът, цитиран от БТА.

Той посочи, че една трета от средствата на ЕС са предназначени за програмите за сближаване. Според него това е важно, защото страната ни ще получи изключително голям ресурс, много по-голям от средствата по Плана за възстановяване.

"Това са над 20 млрд. лв.", подчерта Пеканов. "Тези средства не са обвързани с толкова тежки условия за тяхното получаване. Ние трябва да даваме добрите примери, за да знаят гражданите как те да достигат до тях във всички приоритетни сфери – в образованието, регионалната политика, социалната политика, икономическото развитие, така че БВП да расте по-бързо", заяви Пеканов.

Той добави и че експертна комисия вече е финализирала проекта за промените в Закона за енергетиката, който предвижда въвеждане на дефиницията за енергийна бедност. Вицепремиерът уточни, че дефиницията стъпва на методология, изготвена с помощта на учени от Българската академия на науките (БАН).

Според методологията енергийно бедните домакинства са онези, чийто разполагаем доход ги поставя под персонализирания праг за енергийна бедност, който пък е функция от абсолютния праг на бедността, но взима и предвид характеристиките на конкретното домакинство, както и неговите разходи за енергия, обясни Пеканов

Приемането на дефиницията предстои до края на тази или следващата година, обяви Пеканов и уточни, че това е ангажимент на страната ни по Плана за възстановяване и устойчивост.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст