ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пресъхващият Рейн застрашава енергоподаването

свят

Германското енергийно дружество "Унипер" предупреди на 4 август за "неправилна дейност" на ключова централа на въглища в Германия докато полага огромни усилия да получи доставки на гориво по река Рейн. Водното равнище на Рейн е паднало толкова ниско, че на практика плаването по него може да спре много скоро. А 510-мегаватовата електроцентрала "Щаудингер-5" има ограничени запаси от въглища, които не биха могли да се попълнят лесно, посочва в официална информация до властите компанията.

Европа вече се бори с най-тежкия енергиен недостиг от десетилетия след като Русия оряза до минимум подаваните количества природен газ. Ограниченията за плаване по реката пък, наложени от промените в климата, са напът да нарушат продоволствените потоци на всякакви стоки – от горива до химикали – и правителствата се опитват да предотвратят енергийна криза, която може да хвърли района в рецесия.   

"Унипер" очаква рестрикциите да са в сила до септември и по този начин да останат само няколко седмици преди началото на студените зимни месеци когато въглищата ще са крайно необходими за попълването на дупката, останала от орязаните руски газови доставки. 

Ниските речни равнища са пречка за работата и на атомните централи във Франция. Горещата вълна качва температурата на водата и намалява възможностите на "Електрисите дьо Франс" да охлажда някои съоръжения. Френската енергийна компания предупреждава, че централите по теченията на Рона и Гарона вероятно ще произвеждат по-малко електроенергия през идните дни, но все пак ще гарантират минималните производствени равнища, необходими за стабилната работа на мрежата.  

Електроцентралите обикновено използват вода за охлаждане, която се доставя от близките реки или от морето преди да се върне обратно с по-висока от първоначалната температура. Съществуват стриктни лимити колко точно може да е затоплена водата, за да бъде запазена рибата и други форми на живот на водните обитатели. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст