ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рисковете са за забавяне, не за загуба на средства по ПВУ

Атанас Пеканов

"До момента рисковете са за забавяне, не за загуба на средства, от гледна точка на забавяне на изпълнението на отделните параметри по инвестиционните проекти и реформите". Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов на днешното заседание на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз относно средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).

Това е първото заседание на комисията в рамките на 48-ото Народно събрание.

"Очакваме средствата да дойдат до края на годината. В същото време продължихме усилията по отношение на второто плащане", добави Пеканов.

Вицепремиерът припомни, че се изготвя доклад по искане на Народното събрание по идентификацията на рискове за плащанията по ПВУ.

"Това е изключително сложно по отношение на количественото измерване на тези рискове. Не знаем по какъв начин Европейската комисия ще подхожда в случаи на частично изпълнение на отделните плащания, в случай на даване на частични плащания, какви параметри ще бъдат прилагани при частични плащания. Такъв прецедент няма", добави Пеканов.

"В сектора на здравеопазването по отношение на плащанията са предвидени шест стъпки", каза Пеканов.

Той посочи: Изготвяне на Националната карта за нуждите на сектор "Здравеопазване", изготвяне на Национална здравна стратегия, Национална стратегия за детско-юношеско здраве и педиатрична грижа и План за действие за изпълнение на стратегията, Национален план за борба с рака, електронно здравеопазване, Национален план за здравно образование в училищата.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст