ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Санкциите срещу Русия удариха по суши индустрията в Япония

Чиния със суши

Санкциите, които бяха въведени срещу Русия, а също така и ответните мерки от Руската федерация, станаха причина за криза в суши индустрията в Япония. Това пише японското издание Yahoo News Japan.

То отбелязва, че в страната рязко са поскъпнали най-разпространените съставки на сушито – сьомгата и нейния хайвер. По думите на автора на тази публикация, японските ресторанти използват сурова сьомга от Норвегия. Вносът ѝ до началото на военните действия в Украйна е ставал с пряк полет със самолет, който е прелитал над територията на Русия.

"Този маршрут е съкращавал много време и е икономисвал много пари. Но от края на февруари Русия е въвела ограничения на полетите в руското въздушно пространство за чуждестранни авиокомпании като ответна мярка на западните санкции", се отбелязва в статията.

Журналистът подчертава, че средната цена за килограм вносна сьомга и пъстърва от юни 2017 до 2021 година е била 1595 йени (около 11 долара), а средната цена през юни тази година – вече е 2040 йени (над 15 долара).

"Заради украинската криза и високите цени на нефта се случи резкият скок на цената на всички продукти за хранене. От само себе си се разбира, че това е засегнало и такова популярно ядене като сушито", пише в публикацията.

По-рано стана известно, че италианските семейства ще похарчат през 2022 година с 8.1 млрд. евро повече, отколкото през миналата година. Това е следствие от ръста на цените, предизвикан от войната в Украйна.

 

Суши –

оризовите рула със зеленчуци, подправени със соев сос, а понякога гранирани с месо (от къси, тънки лентички варени скариди, варени крака от раци, сурова сьомга или риба тон), са характерни за Япония, но са разпространени в Китай и в цяла Азия. 

Cушито cе сервира студено.

Оризът, използван за суши, се готви на пара и към него се добавя малко количество оцет. Оризът се оставя да се свари напълно и да се охлади, преди да бъде използван за оформянето на легло, където да се постави рибата и останалите съставки. В оризът се добавя оцет, заради старите традиционни методи за запазване на храната. Оцетът убива бактериите, които биха могли да развалят ориза.

Готвачът оформя с ръце охладения ориз, докато се затопли до температурата на тялото. Това е и идеалната температура за сервиране на ориза, тъй като съдържа точното количество влажност и аромат. Температурата на ориза била считана в миналото за толкова важна, че на жените в Япония не се разрешавало да правят суши, защото се е смятало, че ръцете им са прекалено топли.

Рибата, използвана в сушито, е най-подходяща, когато е по възможност най-прясна. Първоначалният замисъл на сушито бил да се използва прясна риба, хваната едва няколко часа преди сервиране, тъй като тогава са нямали на разположение хладилници. Рибата обикновено се сервирала със стайна температура и някои ресторанти продължават да следват тази практика и днес.

Традиционно, сушито се сервира в японски минималистичен стил – табли с геометрични форми, едноцветни или двуцветни, от естествена или лакирана дървесина, в съответствие с естетическите качества на кухнята. Сушито се сервира със соев сос, уасаби (хрян) паста и маринован Гари (японски джинджифил).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст