ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стоянов: Какво ще правим, ако си дарим и малкото изправно оръжие?

Димитър Стоянов

"България няма много излишно оръжие, да не казвам, че няма много изправно оръжие. Ако имахме, армията нямаше да среща такива трудности. Ние имаме сериозен проблем с поддръжката на техниката и в голям процент тя е неизправна. Не виждам какво можем да дадем от изправното, което имаме. Това ще наруши нашите способности." Така служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира евентуалното дарение на оръжие за Украйна. И попита: "Ако го дарим, с какво ще изпълняваме нашите задължения за националната сигурност?" Той обяви, че има сигнали от Украйна, в които настояват страната ни да помогне с оръжие. "Имат определен списък с желания какво да им бъде предоставено от страните. Но пак казвам – България не разполага с толкова излишно оръжие, което да бъде предоставено. Ние просто ще изгубим способностите си", категоричен е военният министър.

Той обясни NOVA пред, че Източният фланг вече е подсилен. Има четири многонационални бойни групи – България, Румъния, Унгария и Словакия. Това е стратегическата концепция, съгласно която са създадени батальонните бойни групи. България не прави изключение. Страната ни не е слабото звено в НАТО, подчерта Стоянов.

Хакерската атака

Министърът обвърза кибератаката към сайтове на български институции със замесването на България във взрива на Кримския мост. "Те са свързани действия, не е случайно. Някои ще го изтълкуват като опит да отвърнат на България, че е участвала по един или друг начин. В крайна сметка страната ни не е участвала във взривовете. А хакерската атака беше отбита успешно", увери той.

Рискът от ядрена война

Той коментира, че ядреното оръжие се разглежда като възпиращо, а не като нападателно: "Заплахите, които идват от Русия, трябва да се приемат сериозно. Аз лично се надявам, че разумът ще надделее и едва ли ще се допусне достигане до ядрена война. Защото в такава победител няма да има." НАТО започва тренировки за защита при ядрен удар. Министърът на отбраната обаче поясни, че те са рутинни. "Нищо чрезвичайно няма в случая", добави той.

Кой ще пази небето ни

Встъпвайки в длъжността министър на отбраната, Димитър Стоянов каза, че няма да е този, който ще "приземи" българската авиация. Кой обаче може да го направи? "Българските политици могат да я приземят, като откажат да чуят експертите за пореден път. В момента ударната ни авиация се намира в изключително тежко състояние", предупреди той.

Служебният министър посочи, че с МиГ-29 можем да охраняваме въздушното си пространство до края на 2023 г., но при условие, че успеем да доставим вече договорените двигатели: "В момента подготовката на летателния състав е изключително ниска. Хората не летят достатъчно. Изключително рисково е всяко излитане и кацане с нашите самолети. Не заради техниката, а защото нямаме достатъчно изправна техника, за да подготвяме летателния състав."

Той подчерта, че твърденията, че служебното правителство купува Грипен-и са меко казано неуместни. "Противопоставянето на експертизата ма политиката доведе до това, че в момента ние нямаме западен самолет, с който да носим бойното си дежурство. Ако бяха послушали експертизата, в момента щеше да има", категоричен министърът. Според него да дойде съюзна държава, която да носи дежурствата на авиацията ни, ще бъде срам.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст