ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Увериха Радев, че интерконекторът скоро ще е в експлоатация

Румен Радев  проведе среща със собственика и ръководството на строителната фирма „Авакс“ и „Ай Си Джи Би“.

Президентът Румен Радев се срещна със собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция и ръководството на проектната компания, възложител на строежа. Изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта бяха във фокуса на разговора. В срещата участваха служебният премиер Гълъб Донев, служебният енергиен министър Росен Христов и служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. 

"Междусистемната газова връзка не е просто инфраструктурен проект, тя е обект със силно регионално и геополитическо измерение. Този проект е от съществено значение не само за задълбочаване на стратегическото партньорство между нашите две страни, но има и своето огромно значение за постигане на реална диверсификация в доставките на газ за България и за страните от Централна и Източна Европа. Също така е от значение за гарантирането на стабилното икономическо развитие в нашия регион и за реализация на европейската политика за гарантиране независимост и сигурност на доставките на енергоносителите", каза държавният глава в началото на срещата. Приключването на този инфраструктурен и геополитически проект в условията на тежка глобална енергийна криза, на ограничени доставки, растящи цени, е от особена важност за нашата страна, изтъкна той.

Българската страна е готова за пълно съдействие за пускане в експлоатация на проекта възможно най-бързо, посочи президентът. Радев се надява, че останалите довършителни дейности и строително-монтажните работи, касаещи пожарната безопасност и дейности, касаещи безопасната експлоатация на проекта. ще бъдат приключени при пълната мобилизация на строителите и възложителя с подкрепата на българското правителство. 

От името на фирмата строител "Авакс" увериха, че от самото начало са си давали сметка колко важен е проектът и се опитват да дадат най-доброто според възможностите си, за да го приключат успешно. В края на 2020 г. в разгара на пандемията 35 висококвалифицирани специалисти са се заразили с коронавирус и от компанията са имали проблем за това къде да бъдат карантинирани те – в България или в Гърция. "В такива трудни условия осъзнахме колко важен е този проект за България и уверихме премиера Мицотакис, че ще направим всичко възможно Гърция да се гордее с изпълнението му" , подчертаха от компанията. Изготвен е разчет във времето как да се случи довършването по най-експедитивен начин и до края на август ли най-късно до 7-8 септември ще се постараят всичко да бъде изпълнено от тяхна страна. Има 2-годишен период за гаранционна поддръжка.

Проектът е на финалната права, съобщи Теодора Георгиева, изпълнителен директор на възложителя ICGB –  възложител на строежа. "Очакваме обекта да ни бъде предаден от строителя, готов за експлоатация, в унисон на всички изисквания от българското законодателство. Основните дейности са свършени, но има съпътстващи, които са задължителни с цел узаконяване на проекта", уточни тя. В момента от компанията обсъждат с "Булгаргаз" кога точно да активират точката Комотини за приемане на азерски газ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст