ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външното министерство е готово с организацията на вота в чужбина

Министерство на външните работи Николай Милков

Външното министерство, дипломатическите и консулските представителства са изпълнили всичко, свързано с подготовката за вота в чужбина. Това обяви на брифинг служебният външен министър Николай Милков. Ресурсите надхвърлят капацитета на консулските представителства, това е причината, заради която разчитаме на българските общности зад граница, каза Милков. И припомни, че в чужбина ще се гласува в 755 секции в 62 държави. Машинно гласуване е предвидено в 300 секции. В 238 секции ще има по две машини, в 62 – по една. Транспортирани са общо 538 устройства, с 22 повече от миналата година. Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хил. бюлетини, с общо тегло 5 тона и половина. Те се доставят с куриери и DHL за далечините секции. В събота книжата ще бъдат предадени от ръководителите на представителите на секционните избирателни комисии.

През изминалата седмица са били проведени обучения за членове на СИК. Във всяка секция трябва да има по един представител на държавата, който да е запознат с изборния процес и кодекс, както и да следи за спазването на регламентите. На страницата на МВнР са публикувани адресите на секциите в чужбина. В момента във ведомството функционира щаб, разпределени са дежурства до приключването на изборния процес.

Министерството ще проследи и ще направи оценка на различните рискове, които могат да възникнат в хода на изборите. Пример е извънредното положение във Флорида заради тропическа буря. Там са евакуирани над 2 млн. души. Това поставя под риск работа на пет секции. Ако няма непредвидими събития, може да се проведе изборният ден.

На пресконференцията министър Милков коментира и осмия пакет от санкции срещу Русия, планиран от Европейския съюз, след обявяването на частична мобилизация в Руската Федерация. "Санкциите са в етап на подготовка. Те са обект на преговори и не можем да влезем в детайли. Мога да говоря за принципите – те трябва да засилват натиска върху Русия, трябва да бъдат избегнати отрицателните ефекти върху европейските икономики, да не са по-големи от ползите. Получили сме предложение снощи, какво трябва да съдържа пакетът от санкции, следва оценка, за да може да се формира становище", уточни той. По думите му от МВнР трябва да дадат отговор към обяд, но процесът зависи и от редица ведомства, които са заинтересовани. 

Коментар бе направен и за отношенията България – Северна Македония. "През тази седмица събитията бяха две – футболният мач между националните отбори на България и Северна Македония. Не искам да разравяме жаравата, получихме и реакция от македонското МВнР. Въпросът трябва да е изчерпан", каза външният министър. Той отбеляза като второ ключово събитие във взаимоотношенията ни условната присъда на певеца Ламбе Алабаковски, който подпали българския културен център в Битоля. Според Милков това е най-леката присъда. Според глава 26, чл. 238, ал. 1 се полагат между 6 месеца и 5 години затвор. Следва да се има предвид, че може да бъде подведен под отговорност и по други членове. "Въпросът е, че едното и другото деяние представляват престъпление от омраза и изпращат послание към нас. Това са опити за ерозиране на постигнатите договорености за възможността за отваряне на пътя за преговори на Северна Македония за членство в ЕС", счита ресорният министър. Той припомни и френското предложение: "При един прочит могат да се установят ангажиментите, които се очаква РСМ да изпълни. В точка 5 в преговорната рамка ясно се прави връзка с двустранния договор от 2017 г. Опитите за интерпретация и създадената атмосфера не благоприятстват процеса."

Външният министър акцентира върху участието на българската делегация, ръководена от него, в 77-ата среща на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Той изброи срещите, в които страната ни е взела участие. Сред тях са среща по трансформиране на образованието – с видеообръщение от президента, среща за Целите на устойчиво развитие, неформална среща на външните министри за последствия от войната в Украйна, спешна среща на външните министри след изявленията на руския президент и обявените референдуми, "Букурещката деветка", както и редица двустранни разговори.  

Във връзка с присъединяването на България към Шенген и насрочената проверка на Еврокомисията за края на септември, министърът каза, че проверката още не е започнала. Отложена е за първата половина на октомври. Тя ще бъде извършена от ЕК, но в рамките на групата са поканени и представители на държави членки, които биха могли да имат интерес. Целта е да се установи как ние сме надградили след предишната проверка. "За последните 10 години са настъпили редица промени. Нямаме задължение по регламент за втора проверка", добави Милков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст