ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Започва 69-та колоездачна обиколка на България

69 Обиколка на България – маршрут

Стартът на 69-та колоездачна обиколка на България ще бъде даден в София в 16 часа пред храм-паметника „Александър Невски“ и ще финишира в Момчилград.

Представянето на отборите ще бъде в 16 часа. Началото на пролога от 1 км около катедралния храм се очаква да започне около 17 часа, като състезателите ще стартират през интервал от 1 минута. Това зрелищно начало ще даде възможност на всички зрители да се запознаят с участниците в обиколката и да станат свидетели на първия носител на Жълтата фланелка като лидер в състезанието.

След това трасето е разпределено в два полу-етапа и четири етапа с общ старт.

Българската федерация колоездене и застрахователното дружество ДЗИ отново ще си партнират при организирането на това състезание.

В рамките на следващите пет дни 120 колоездачи от 20 отбора от три континента и общо 20 националности ще преминат над 800 км по разнообразно и доста трудно трасе в цяла България.

За първи път от години в състезанието ще се включи и национален отбор на България, който ще мери сили с още 128 отбора – рекорден брой в историята надпреварата, отбеляза председателят на Българска федерация колоездене (БФК) Драгомир Кузов.

Официалният старт на състезанието ще бъде даден на 28 август в София пред главния вход на националния стадион „Васил Левски“ (на ул. „Ген. Гурко“) в 12.15 часа. След това колоездачите ще потеглят по първия и най-дълъг етап София – Пловдив с дължина от 177 километра. Предвидени са два премийни спринта като първият е в Самоков, а вторият в с. Лозен. Етапът включва и една премия за катерачи от 2-ра категория в к.к. Боровец.

Финалът в Пловдив се очаква да бъде около 16.25 часа пред парк-хотел Санкт Петербург. Първия етап може да го определим като спринтьорски, тъй като самата височина край Боровец не е стръмна и е в началото на етапа, като това ще даде възможност на отборите с добри спринтьори да контролират етапа.

Етапът, с който ще бъде сложен големият финал на 69-та обиколка на България, ще е на 1 септември по последната отсечка (160 км) Чирпан-Хасково-Момчилград. Там ще се разбере и кой е победителят и носителят на жълтата фланелка на обиколката.

Предвидени са и следните класирания: главно индивидуално, най-добър катерач, най-активен състезател, най-добре представил се състезател до 23 г., както и отборно класиране.

Трасето на 69-та международна колоездачна обиколка на България е класическо с общо три изкачвания на Стара планина, сред които Беклемето и прохода на Републиката.

 

Обиколката на България

е международно многоетапно колоездачно състезание, което се провежда от 1924 година. Първият старт е даден на 21 август в София.

Обиколката на България е по-старо състезание от Обиколката на Испания (Ла Вуелта), което е третото по ранг колоездачно състезание след Обиколката на Франция (Тур дьо Франс) и Обиколката на Италия (Джиро д'Италия).

Най-дългата обиколка на България е била през 1924 г. – 1917 километра. Досега в обиколката са участвали спортисти от над 40 държави.

Най-много победи (пет) има Ивайло Габровски, а с по три успеха в актива си са други четирима български колоездачи – Боян Коцев, Ненчо Стайков, Хрис­то Зайков и Павел Шуманов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст