ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Радев представя днес приоритетите на служебното правителство

президентство вход сграда фасада

Днес президентът Румен Радев ще представи задачите и приоритетите на назначеното от него служебно правителство с премиер Гълъб Донев. Церемонията ще се проведе от 12 часа в сградата на Президентството на "Дондуков" 2.

Вчера държавният глава в изпълнение на конституционните си задължения подписа указите за разпускане на 47-ото Народно събрание и насрочи на 2 октомври предсрочните парламентарни избори. С отделен указ Радев назначи четвъртия от 2017 г. служебен кабинет.

След церемонията при президента новите министри ще приемат властта от правителството, оглавявано от Кирил Петков. Първо служебният премиер ще поеме поста в Министерския съвет, а след това ще бъде предадена работата по министерства по ресори.

Кабинетът "Петков" бе гласуван на 13 декември миналата година. Той беше свален с вот на недоверие на 22 юни т.г. Така правителството на Кирил Петков стана първото, паднало след вот на недоверие, от началото на демократичните промени в България. 

Разделителните линии в управляващата коалиция се оказаха искането за военна помощ за Украйна, решението за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, експулсирането на руски дипломати и служители, изборът на управител на БНБ, както и парите за пътностроителните фирми. Народното събрание успя със закъснение да приеме бюджета за тази година и няколко месеца по-късно да го актуализира, както и да закрие специализираното правосъдие. 

След като вотът на недоверие към правителството мина в парламента, нито от "Продължаваме промяната" успяха да постигнат политически консенсус за нов кабинет, нито БСП с третия мандат, връчен от държавния глава Румен Радев. От ГЕРБ още в началото заявиха, че ще върнат мандата като втора политическа сила.

Служебният кабинет ще бъде изправен пред задачата да осигури достатъчно енергоносители, тъй като след началото на руската инвазия в Украйна и спирането от страна на "Газпром" на доставките за България страната ни е изправена пред недостиг на синьо гориво. Остава и въпросът с овладяването на високата инфлация.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст