ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пелоси приветства свободата в Тайван

нанси пелоси тайван (Ройтерс)

Китай яростно осъди американското посещение на най-високо равнище в Тайван за последните 25 години, а председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси приветства самоуправляващия се остров като "едно от най-свободните общества в света" в днешната си реч пред парламента в Тайпе, предаде Ройтерс.

Пекин даде израз на гнева си във връзка с присъствието на Пелоси на острова, смятан от Китай за част от неговата територия със започване на военна дейност в околните води, извикване на американския посланик в Пекин и обявяване, че преустановява селскостопански внос от Тайван.

Пелоси пристигна в Тайпе късно снощи на необявено, следено отблизо посещение и каза, че то показва непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

В словото си пред парламента днес Пелоси похвали президенката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което е червена линия за Китай.

"Благодарим ви за вашето лидерство Искаме светът да оцени това", каза Пелоси и призова за засилено междупарламентарно сътрудничество.

Пелоси каза също, че ново американско законодателство, целящо засилване на производството на чипове, за да се конкурира с Китай, предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван.

Сега, повече от всякога солидарността на Америка с Тайван е от решаващо значение, каза Пелоси на Цай и добави, че решимостта на Америка да съхрани демокрацията в Тайван и останалата част от света остава непреклонна.

Посланикът на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс бе извикан в китайското външно министерство заради посещението на Пелоси в Тайван, предадоха информационните агенции.

Заместник-министърът на външните работи на Китай Се Фън е извикал Бърнс и е протестирал пред него във връзка с визитата на Пелоси в Тайван. Се е посочил, че Вашингтон трябва да спре да провокира и да спре да подкрепя силите за независимост на острова. Заместник-министърът е окачествил посещението на Пелоси като "шокираща" стъпка и е предупредил, че тя ще има "изключително сериозни последствия". "Китай няма да остане без реакция", е заявил Се Фън, цитиран от агенция Синхуа.

Малко след пристигането на Пелоси китайските военни обявиха, че започват военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван и тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от Тайван, а агенция Синхуа предаде, че до неделя в близост до острова ще има учения с бойни стрелби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че ротацията във властта трябва да се случи на всяка цена?

Подкаст