ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Бенк ъф Инглънд” качи ударно лихвите

банки

Английската централна банка направи най-голямото лихвено увеличение за последните 27 години и предупреди, че Обединеното кралство върви към рецесия, която може да продължи повече от година под натиска на препускащата инфлация. Банковите парични стратези качиха базовата лихва на Острова с 50 базови пункта на официалното си съвещание на 4 август и тя вече е 1.75 процента. Решението бе подкрепено от осем от общо деветте члена на паричния комитет на институцията, който обеща също да действа безкомпромисно и в бъдеще, ако се налага, и да направи сходни по големина лихвени увеличения и на следващите си събирания.  

Лихвеният акт на "Бенк ъф Инглънд" се случва ден след като водещ британски икономически институт предупреди, че страната вече е в рецесия, която ще продължи поне две тримесечия и че клони към стагфлация. Официални представители на властта пък прогнозира, че Обединеното кралство ще навлезе в рецесия през четвъртото тримесечие и тя ще продължи през цялата 2023-а. Ако тези предвиждания се сбъднат, това ще е най-продължителното охлаждане на британското стопанство от последната финансова криза през 2008-а. Очакванията на икономистите са БВП да се свие с общо 2.1 процента.  

"Бенк ъф Инглънд" повиши на 13.3% и прогнозата си за върховата стойност на инфлацията, която вероятно ще е през октомври, заради скока на газовите котировки и предупреди, че цените ще се задържат завишени през цялата идна година. Това ще задълбочи и кризата за издръжката на живота, като реалните доходи, с които ще разполагат домакинствата, ще паднат най-много от почти 60 години насам.

Дори след милиардите британски паунда, налети от британския кабинет в подкрепа на борещите се с поскъпването домакинства, бюджетите им ще олекнат с около 5% до края на 2023-а, като доходите ще спадат и през тази и през идната години. Прогнозите, основани на поскъпването на енергийните сметки със 75% – до около 3500 брит. паунда през октомври, показват мащаба на предизвикателстата, с които ще се сблъска бъдещия британски премиер. 

Освен увеличението на лихвените проценти, "Бенк ъф Инглънд" обяви и плановете си за редуциране на огромните си вложения в правителствени облигации, които натрупа по време на кризата. Активни продажби на книжа – първите, осъществени от голяма централна банка, вероятно ще започнат през септември и ще са от порядъка на 10 млрд. паунда на тримесечие. В комбинация с дълга на падеж, английските централни банкери очакват инвестициите им в държавни облигации да спаднат с около 80 млрд. паунда през първата година от програмата. Продажбите на далеч по-скромните наличности от корпоративни книжа ще тръгнат през седмицата с начална дата 19 септември, обяви още "Бенк ъф Инглънд". 

Прогнозите на английските централни банкери, основани на допускането, че лихвите ще се качат до максималните 3% през 2023-а, показват, че националното стопанство ще се свие с около 1.25% през 2023-а и с още 0.25% през 2024-а. Безработицата ще скочи до 6.3% до 2025-а. Инфлацията ще се задържи на 9.5% и през третото тримесечие на 2023-а, след което бързо ще падне до целевите 2% годишно в резултат на пресушеното от инфлацията потребление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст