ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЦИК утвърди образците на изборни книжа за вота на 2 октомври

ЦИК

Централната избирателна комисия утвърди образците на изборни книжа за предстоящите предсрочни парламентарни избори на втори октомври.

Съгласно приетите от ЦИК правила, одобряването на тези образци и обнародването им в "Държавен вестник" става не по-късно от 55 дни преди изборния ден, а именно – седми август.

Това е и срокът, в който Комисията определя броя на мандатите за всеки многомандатен изборен район.

Централната избирателна комисия вчера реши, че до 7 август – неделя, при областните управители трябва да се проведат консултации за съставите на Районните избирателни комисии.

Срокът е законоустановен – 55 дни преди провеждането на изборите, които ще бъдат на втори октомври. Консултациите са публични. В тях участват представители на партиите и коалициите от 47-мото Народно събрание. Районните комисии трябва да заработят от 13 август.

До 17:00 часа на 17 август в ЦИК ще се приемат документите за регистрация на партиите и коалициите, които искат да участват в изборите на 2 октомври.

Инициативните комитети ще подават заявленията си за регистрация пред РИК до 17:00 часа на 22 август.

Листите с кандидатите за депутати ще се подават и регистрират в Районните комисии до 17:00 часа на 30 август, а жребият, който ще определи поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите, ще бъде изтеглен в ЦИК ден по късно – на 31 август.

Сроковете са законоустановените и са записани в приетата от Централната избирателна комисия хронограма за провеждане на предсрочния парламентарен вот на 2 октомври.

Предизборната кампания ще се открие от 00:00 часа на 2 септември и ще приключи в 24:00 часа на 30 септември.

Денят за размисъл е на 1 октомври. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст