ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Има рамков договор за танкерите с газ, офертата е ангажираща

Министерски съвет Александър Николов

Бившият енергиен министър в кабинета "Петков" Александър Николов отговори на обвиненията на служебната власт около доставките на синьо гориво и офертата за седем танкера с втечнен газ в интервю за NOVA. 

"Първо – представянето на офертата го има стенографирано в Министерския съвет. Второ – има рамков договор, сключен с конкретна компания. Трето – офертата не е оферта просто, тя е ангажираща”, обясни той.

Договорът е за седем карга. "Офертата е ангажираща – право е на платеца и получателя да реши да я приеме или не. За трите карга има ангажимент, за четирите – описан механизъм", разясни Николов.

Бившият енергиен министър уточни, че има слот за първото карго. "За него е взето решение, защото е скоро във времето. То е през месец октомври. Този слот е осигурен, но съвсем случайно, след като е обяснено как той да се плати, дали да се вземе и т.н. и след като има цялата комуникация в "Булгаргаз" и БЕХ – решението още не е прието", посочи той.

За второто и третото карго подчерта: "При разговор със служебния министър му казах кои са неговите "критични" колеги от държавите. Това са Гърция, Азербайджан и Турция. За мое съжаление – "мижав интерес" към момента за това нещо", допълни бившият министър.

Николов беше категоричен, че проблемът с количествата е решен. Относно хранилището в Чирен каза, че се пълни с по-бързи темпове в сравнение с предишните две години. "Не е на 80%, защото трябваше да го напълним на 250 евро. Не е напълнено, защото е много скъпо. Второ – България е една от 12-те държави, към която дългосрочният договор от "Газпром Експорт" не се изпълнява едностранно", подчерта той. 

Бившият министър предупреди за риск, ако гръцката връзка не влезе в експлоатация поради целенасочено забавяне на процедурата на 1 октомври. "България ще бъде поставена в изключително зависима и тежка ситуация. Вторият риск – договорените карга, които могат да влязат и към днешна дата, няма да могат да влязат в алтернативното трасе "Кулата/Сидерокастро", защото евентуално там ще трябва да минава азерският газ. Това ще направи управлението на кризата и цените изключително тежки", обясни Николов.

Той излезе и с призив към президента Румен Радев. "Безкрайно го уважавам. Искам да го помоля, абсолютно искрено, да не се предоверява на хора с доказано нисък експертен потенциал и по-нисък морал", каза Николов и апелира държавният глава да си направи изводите за случващото се от май месец насам.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст