ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ембаргото на ЕС за закупуване на руски въглища в сила от 10 август

украйна въглища

Ембаргото на ЕС за закупуване на руски въглища влиза в сила от 10 август. Това се случва, както и беше планирано, независимо от енергокризата  и всички страни от ЕС трябва да го спазват. Това заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. При това той подчертава, че въпреки широкото използване на въглища в ЕС сега, Еврокомисията  допуска това, независимо от плана за "Зеления преход" в Европейския съюз.

Ембаргото за доставки на руски въглища е част от петия пакет на санкциите, приет през април. На 10 август приключва преходният период (в който закупуването на руски въглища е разрешено), и Еврокомисията е уверена, че всички страни от ЕС ще изпълняват това ограничение", е казал Мамер.

"Парадоксално е, но агресията на Русия в Украйна ще ни помогне да осъществим зеления преход, отказвайки се от изкопаема енергия, в това число и от въглеводородни горива от Русия. Но, по изключение, страните в ЕС могат сега да използват въглищата за покриване на дефицита в енергобаланса", заявява Ерик Мамер.

Страните от ЕС планират до 2050 година да постигнат икономика с нулеви въглевородни  емисии. За тази цел до 2022 година голяма част от държавите в общността значително намалиха производството на електроенергия от въглища, което правеше и най-значителните въглеродни емисии в атмосферата. Но в условията на задълбочаваща се в резултат на санкциите, наложени от ЕС на Русия, енергийна криза, Еврокомисията е  разрешила на страните от ЕС да се върнат към използване на въглища, за да се намали влиянието върху икономиката на ЕС от бързо растящите цени на енергоресурсите. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст