ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ракети по Йерусалим, 31 палестинци убити в Газа

ивица газа (Блумбърг)

Ескалацията на насилието в ивицата Газа, където по най-нови данни са загинали 31 палестинци, включително 6 деца, продължава днес без признаци за смекчаване на конфронтацията между групировката "Ислямски джихад" и Израел – най-острата след мълниеносната война миналата година, предаде Франс прес.

"Ислямски джихад" заяви, че е изстрелял ракети по Йерусалим за пръв път от началото на враждебните действия в петък. Също като 97 на сто от всички боеприпаси, изстреляни от Газа, те според армията са били прехванати от израелския противовъздушен щит.

Еврейската държава, заявила, че е предприела "превантивна атака" срещу "Ислямски джихад", твърди, че е ликвидирала негови бойци и е "неутрализирала" лидерите на организацията, смятана за терористична от Израел, САЩ и ЕС.

"Ислямски джихад" потвърди съобщение на армията, че е ликвидирала основните водачи на движението в Газа – Тайсир ал Джабари и Халед Мансур.

Според здравните власти в Газа през последните два дни в анклава, блокиран от израелците, са убити 31 души, сред които 6 деца, а 265 са ранени.

Израелските власти оспорват тези данни и уверяват, че палестински деца са убити вчера погрешка от ракета, изстреляна от "Ислямски джихад" към Израел.

Израелската армия съобщи, че тази сутрин в района на Йерусалим са се задействали сирените за тревога, а журналисти от АФП чуха за кратко експлозии в далечината.

Междувременно стотици израелци са се събрали в Стария град по повод еврейски празник, което буди опасения от насилие, докато националисти прииждат на Храмовия хълм, наричан още Площад на джамиите. Той е разположен в Източен Йерусалим, окупиран и анексиран от Израел.

Ислямисткото движение Хамас, което управлява Газа от 2007 г., предупреди в комюнике, че тези израелски "нахлувания" може да доведат до "неконтролируема" ситуация.

Съветът за сигурност на ООН ще обсъди утре израелските въздушни удари срещу Газа на закрито заседание в Ню Йорк. Според цитирани от Ройтерс дипломатически източници Съветът се е съгласил да дискутира атаките след отправени искания за това вчера от Обединените арабски емирства, Ирландия, Франция, Норвегия и Китай.

Палестинското здравно министерство предупреди днес, че медицинските доставки в ивицата Газа ще бъдат прекратени в рамките на 48 часа. Причината е спирането на единствената електроцентрала в палестинската територия вчера поради липса на гориво, предаде ДПА. Аварийните генератори на болниците вече почти изчерпани в резултат на продължаващата блокада на граничните пунктове между Израел и ивицата Газа.

Според електрическата компания електрозахранването в Газа с население над 2 милиона души вчера вече е било намалено от 12 на 4 часа. В понеделник Израел спря вноса на гориво в палестинската територия, като обоснова тази мярка с опасения от нападения след ареста на лидер на "Ислямски джихад" на Западния бряг.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст