ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Бенк ъф Инглънд” не се е справила със сенчестото банкиране

банки

Британските финансови регулатори са се провалили при неутрализирането на рисковете извън банковия сектор и ще трябва да разработят обхватна политика на територията на Обединеното кралство вместо да чакат международно споразумение по въпроса, твърди бившият заместник председател на институцията Пол Тъкър. Той е обвинил английската централна банка в неадекватно регулиране на т. нар. сенчести банкови услуги. Това се е случило по време на частно събитие, организирано от "Бенк ъф Инглънд" през юли, на което са присъствали сегашният банков шеф Андрю Бейли и някои от предшествениците му. А диапозитиви от срещата са били публикувани впоследствие онлайн. 

Сенчестото банкиране включва широк кръг субекти, които предлагат подобни на банковите услуги, и в състава им са облигационни фондове, частни кредитори и компании, работещи с криптовалути. Банката за международни разплащания предупреди през декември 2021-а за необходимостта от стриктно регулиране на този сектор. В момента той обхваща почти половината от всичките финансови активи, но държавите все още не са успели да се споразумят за широка глобална регулаторна рамка. 

Тъкър е коментирал за "Файненшъл таймс", че пропускът на Острова и на други страни да се заемат енергично с рисковете на сенчестите банкови услуги може да има негативно въздействие върху тях. Според банкера тази ниша създава сериозна неустойчивост защото слабо регулираните облигационни фондове и криптовалути, които се рекламират като "сигурни" парични убежища, могат бързо да колабират, ако избухне криза на доверие в оценката им. Призовавайки Острова да започне обхватно регулиране на сенчестото банкиране, Тъкър признава, че едноличните действия не са препоръчително, но са по-добрата опция от още едно десетилетие без обща политика.

По отношение на руската инвазия в Украйна Тъкър посочва, че залозите са високи предвид сегашното геополитическо противопоставяне и че Западът не може да си позволи още една криза.      

Връщайки се на сенчестите банкови услуги, банкерът приканва "Бенк ъф Инглънд" да разработи политика, принуждаваща компаниите, които твърдят, че инвестициите им са "сигурни", да имат ликвидна застраховка в централната банка, даваща възможност те да изплатят 100% от краткосрочните си задължения. А онези дружества, които нямат подобна застраховка, не трябва да рекламират продуктите си като "сигурни" и инвестициите не трябва да се смятат за такива във финансовите отчети на фирмите, които ги купуват.   

Тъкър е убеден, че глобалните регулатори е трябвало да предприемат решителни действия по отношения на сенчестото банкиране още преди около пет години когато е станало ясно, че огромни количества новоотпечатани пари от централните банки са подгрели растежа на сектора. Той критикува и създадения по онова време комитет за финансова политика на "Бенк ъф Инглънд", натоварен да следи рисковете за финансовата система, че не е отправил достатъчно предупреждения за сенчестите банкови услуги.   

Говорител на Английската централна банка обаче твърди, че "има значителен напредък" по надзора на небанковите институции във Великобритания и в международен план. И допълва, че "предвид глобалната природа на сектора, е нужна координирана работа на различните юрисдикции по ефективното му реформиране и последващите политически действия". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст