ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Български дронове започват карго полети в ЕС

Дронамикс дронове

Още до края на тази година ще започнат карго полети с български безпилотни товарни самолети в Средиземноморието, а през 2024 г. това ще се случи и в България. Първите ще бъдат в Малта и в Италия, като постепенно ще се разширява техният обхват. Това стана ясно при посещението на министъра на иновациите и растежа Александър Пулев в “Дронамикс" – българският технологичен стартъп, който работи и е мното по-напред от своите конкуренти по създаването и оперирането на безпилотни самолети за доставки на товари.

Компанията е разработила собствен дрон, наречен „Черният лебед“. Крайната ѝ цел е да улесни логистиката и начина на пренасяне на товари с доставка още на същия ден, дори и в труднодостъпни места. Близо 140 човека  работят в момента в компанията, от които над 100 в България.

Това е една възможност България да се превърне в карго Хъб, а държавата да играе по-активна роля в подкрепа на високотехнологични компании за осигуряване на нови пазари.

„Радвам се, че имам възможност да посетя успешни компании, технологични стартъпи,  чието развитие е преминало през внедряването на иновации. Ще запазим всички работещи механизми в подкрепа на иновативните и високотехнологични български компании и ще опитаме да надградим останалите“, коментира министър Пулев. Плановете му са да посети и други компании, за да получи обратна връзка как да се подобри подкрепата към българските производства.

Съоснователят на “Дронамикс" – Свилен Рангелов, разкри, че се планира масово производство на карго дронове в дългосрочен план в България. Заедно с това тук със сигурност ще бъде запазен центърът за развойна дейност и прототипиране, който компанията развива в последните осем години. Рангелов посочи, че „Дронамикс“ е първата в Европа с лиценз за дрон карго авиолиния.

Министър Пулев пък подчерта, че българските високотехнологични компании, които създават добавена стойност в икономиката, ще бъдат подкрепени още по-активно с всички финансови инструменти и програми в ресора на Министерството на иновациите и растежа, в това число и Плана за възстановяване и устойчивост. Една от тях е предстоящата ОП „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, с която ще се осигури подкрепа най-вече на микро-, малките и средни компании с близо 3 млрд. лева. Плановете са по нея да бъдат подпомогнати високотехнологични стартиращи компании, както и такива в различни етапи на развитието си. Ще се стимулират партньорства между малките компании и големи дружества за разработване и внедряване на нови технологии и иновации.

Българският стартъп „Дронамикс“ е основан през 2014 г. от братята Свилен и Константин Рангелови и е единствен и стратегически партньор на Международната асоциация за въздушен транспорт ( IATA) за безпилотни летателни апарати в целия свят. Компанията е финансирала разрастването си през борсата, като вече има над 1000 акционери. Тя започна дейност в рамките на инициативата ДЖЕРЕМИ и Фонда „Илевън“, като чрез различни финансови инструменти и бизнес ангели през годините фирмата е акумулирала общо 20 млн. евро инвестиции.

Компанията вече подготвя първите полети на карго дрона си. Той е с възможност да транспортира 350 кг товари на разстояние до 2500 км, в това число в рамките на един работен ден, до няколко часа. Възможното приложение на услугата е в секторите на транспорта, доставките, земеделието, машиностроенето и други. Стартъпът вече притежава сертификат за оператор на лека безпилотна авиационна система (UAS) на ЕС (LUC). Лицензът му позволява полети на карго дронове в Европейския съюз.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст