“Бианор” ще участва в още два проекта в отбранителната индустрия

IT-company

Два проекта с участието на "Бианор Сървисиз“ ЕООД, което е 100% дъщерно дружество на “Бианор Холдинг“ АД, са сред финалистите, които ще получат финансиране от Европейския фонд за отбрана (European Defense Fund). Това я прави първата българска софтуерна компания, която участва в няколко консорциума в рамките на този фонд.

Новите проекти са FaRADAI и EU-GUARDIAN. Планира се изпълнението им да започне през есента на тази година.

Първият е за постигане на бърза адаптация на системите с изкуствен интелект при минимално количество данни за обучението на изкуствения интелект. Координатор на проекта е Центърът за изследвания и технологии Hellas от Гърция. Сред партньорите в консорциума са испанският лидер в отбранителната промишленост Indra, френският технологичен иноватор Thales, италианският доставчик на аерокосмически и отбранителни технологии Leonardo и германската група за отбранителни технологии Rheinmetall.

В рамките на този проект „Бианор“ ще планира мисиите и оперативно командване и контрол и ще осъществява дизайн интеграция и оперативна съвместимост. С FaRADAI ще се изследват подробно всички съвременни постижения в технологиите на изкуствения интелект успоредно с основните предизвикателства, налагани от една отбранителна система.
Вторият проект е наречен EU-GUARDIAN – Европейска рамка и доказателства за концепцията за интелигентна автоматизация на кибер отбрана при инциденти. Той е свързан с подобряване на киберзащитата и управлението на инциденти с помощта на изкуствен интелект. Проектът се координиран от Indra. Другите партньори в консорциума са Airbus Cybersecurity, Leonardo, Asseco и Cybernetica. В консорциума участват и няколко научни института и университета.

EU-GUARDIAN ще се съсредоточи главно върху способността за полуавтоматично или автоматично откриване, ограничаване и реагиране на предизвикателства в областта на сигурността. „Бианор“ ще отговаря за общата архитектура, APIS и интерфейси и общите принципи за сътрудничество и поддръжка с различни системи.

От 2014 г. насам "Бианор" увеличава своето портфолио от проекти в областта на отбраната. Първият от тях беше проектът на НАТО за наземно наблюдение на Алианса (AGS) – задълбочено проучване и тест за възможностите на компанията. След успеха на проекта, който сега е много близо до пълната оперативна способност, "Бианор" си спечели името на надежден партньор на някои от най-изявените имена в отбранителната индустрия, като Northrop Grumman, Leonardo и Indra. След това българската компания има и други участия в консорциуми с Индра, Леонардо, Талес, Българския институт по отбрана и други.

Европейският фонд за отбрана подкрепя конкурентни и съвместни проекти по време на целия цикъл на научноизследователска и развойна дейност с цел по-голямо въздействие върху европейските отбранителни възможности и индустриалния пейзаж.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст