Мениджърски рокади освежиха банковото битие

Марияна Петкова председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на ББР

Банките у нас продължават да освежават мениджърските си екипи с нови лица. От една страна, като следствие от развитието на всяка от кредитните институции, а от друга – като опит да се привлекат директори с нови идеи. И летните месеци поднесоха няколко изненади.

Марияна Петкова бе избрана за нов председател на Управителния съвет и изпълнителен директор на единствената държавна банка – "Българска банка за развитие" АД. Поради ограниченията на Валутния борд спрямо БНБ, на  нея се пада й ролята да бъде кредитор от последна инстанция, т.е да предоставя паричен ресурс  по определени програми на останалите кредитни институции.

Новият Първи в ББР –  Марияна Петкова,

 има над 28-годишен международен опит в банковата система.

От 2006 до 2021 г. тя бе начело на "Прокредит Банк", като изпълнителен директор и член на Управителния съвет на кредитната институция в България, както и заместник-главен изпълнителен директор и главен изпълнителен директор на "Прокредит банк" в Румъния. На тези позиции Марияна Петкова е проявила мениджърските си умения за оптимизиране на банковите разходи и изграждането на стабилна и качествена клиентска база в сегмента „Малки и средни предприятия“.

Петкова е завършила Корпоративната академия за мениджъри към Прокредит Академия във Франкфурт, Германия. Тя има опит в областта на счетоводната политика и отчетност, както и в изграждането и развитието на банков софтуер.

В своята дейност Марияна Петкова ще бъде подкрепяна от Цанко Арабаджиев, който е изпълнителен директор, и Крум Георгиев – член на съвета.

От държавната банка уточниха, че досегашните изпълнителни директори на „Българска банка за развитие“ – Владимир Георгиев и Живко Тодоров, ще поемат нови професионални предизвикателства извън кредитната институция.

Райка Онцова е новият член на Надзорния съвет на Пощенска банка

(„Юробанк България“ АД), избран от общото събрание на акционерите. Онцова е експерт и професионалист в областта на банковото дело и одита на финансовите институции с дългогодишен опит. Тя започва кариерата си като експерт в БНБ през 1983 година, където е била и главен одитор.

В над 37-годишния си опит Райка Онцова е заемала водещи позиции в ръководните органи на редица търговски банки, както и на „Борика“ АД. Има опит в консултирането на значими проекти за финансово отчитане, корпоративна оценка, вътрешен одит, управление на риска и други стратегически решения. Тя притежава експертиза за извършването на цялостна оценка в съответствие с Регламента за единния надзорен механизъм (SSM) и е била ръководител на екип, ангажиран с оценката на няколко търговски банки у нас. Онцова е завършила магистърска степен по счетоводство в УНСС, а професионалният ѝ опит е подкрепен от множество допълнителни квалификационни степени и обучения.

Eurobank Ergasias Services and Holdings S.A. (Eurobank Holdings) е компанията майка на „Юробанк Груп“. В момента председател на Надзорния съвет на Пощенска банка е Георгиос Провопулос, а членове на съвета са още седем човека.

Рокадите при „Райфайзенбанк“ и КВС Банк 

обаче се случват след като двете банки подписаха споразумението за сливане. Естествено това води до оптимизиране на мениджърските екипи – някои директори напускат, други поемат нови функции.

След подписването на сделката белгийската група придоби 100% от акциите на "Райфайзенбанк (България)" ЕАД. Интересът към мениджърските рокади в новата "KBC Банк България" и дъщерните ѝ дружества, донякъде бе предвидим, но и очакван. 

Вече се знае, че председател на Надзорния й съвет е Петър Андронов, който освен това е председател и на Надзорния съвет на ОББ, както и член на Управителния съвет на KBC Груп и главен изпълнителен директор за международните пазари на KBC.

Главният изпълнителен директор на ОББ в момента Питър Рубен заема и позицията главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на "KBC Банк България".

В оперативното управление на новата банка остават българските членове на Управителния съвет на "Райфайзенбанк България"  – на досегашните  им позиции и в настоящите им роли.

Добромир Добрев продължава да заема длъжността изпълнителен директор „Корпоративно банкиране и капиталови пазари“. Ани Ангелова продължава да бъде изпълнителен директор „Банкиране на дребно“. Преди да стане член на управителния съвет на "Райфайзенбанк (България)" през 2007 г. тя  преминава през всички стъпала на кариерното развитие, като започва от най-ниското. Недялко Михайлов също запазва сегашната си позиция – изпълнителен директор „Операции и информационни технологии“. От Управителния съвет на досегашната "Райфайзенбанк България" излизат австрийците Оливер Рьогл, който отива в пенсия и Мартин Питлик.

В състава на Управителния съвет на "KBC Банк България" влизат още Светла Георгиева в ролята на изпълнителен директор „Риск“, която длъжност тя заема и в ОББ, както и Теодор Маринов като изпълнителен директор „Финанси“ на КВС Банк и ОББ. Заедно с това той запазва и досегашната си позиция на изпълнителен директор „Легаси и дъщерни дружества“ в ОББ.

Така, новият Управителен съвет на KBC Банк се състои от трима досегашни изпълнителни директори на "Райфайзенбанк България" и трима досегашни изпълнителни директори на ОББ, а двете банки започват подготовка за сливане.

По отношение на състава на Управителния съвет на ОББ – Кристоф Де Мил ще ръководи интеграционния екип.

До обединението на ОББ и KBC Банк управителните им съвети ще работят заедно, за да осигурят максимално бърза и ефективна интеграция при пълна прозрачност и равни условия за двете страни, уточниха от ОББ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст