Министър Гечев: Реколтата от зърно е добра, има и дърва за огрев

Явор Гечев

"Единствен, основен приоритет в работата са земеделските производители и преработватели." Това заяви служебният земеделски министър Явор Гечев при представяне на приоритетите в работата на ведомството и екипа си. Той добави, че министерството няма да се лиши от качествени кадри, всичко добро започнато от предходния кабинет ще бъде запазено, а това което има нужда от промяна, ще бъде изменено. "Не очаквайте от мен реваншизъм", отбеляза министърът. Той успокои, че реколтата от зърно е добра, няма опасност за изхранването на хората. Ще бъдат осигурени и дърва за огрев. 

"От първия ден половината правителство работи по казуса с ГКПП „Капитан Андреево“, за което искам да благодаря на всички представители на кабинета", каза Гечев. И информира, че в момента положението е нормално и чакащи камиони няма. "Показахме, че има държава. Съдебните спорове могат да продължат, а ние имаме готовност да гарантираме нормалните процеси", увери той.  Във връзка с лабораторните изследвания министърът посочи, че ще се спазват законовите разпоредби. И допълни, че е започнало едно добро начинание, но е трябвало още подготовка. Според него има малко повече пиар по темата. Но беше категоричен, че колони на граничния пункт не трябва да има.

За Стратегическия план министър Гечев отбеляза, че продължава работата по отстраняване на коментарите. "Нашата амбиция е той да бъде завършен през октомври като дейностите по него ще продължат в непрекъсната комуникация с Европейската комисия, а експертизата ще бъде водеща в процеса", каза той. По думите му са необходими законодателни промени, които трябва да бъдат направени, за да започне прилагането му. "За съжаление тази дейност не е започнала до настоящия момент. Това прави предизвикателството по-голямо, затова ще се работи на високи обороти“, обеща той. Министърът съобщи, че необходимите законови изменения ще бъдат подготвени и предадени на следващото редовно правителство. Според него ограничение е, че няма работещо Народно събрание, защото има необходимост от законодателни изменения в сектора.

"Нека успокоим земеделците, че плащанията към тях, особено в тези трудни времена, няма да бъдат спрени", увери Явор Гечев. Има възможност част от Стратегическия план да започне да се прилага и без нормативни изменения, но това не е препоръчително. Аграрният министър коментира, че разписаното в Стратегическия план, ще е това, което държавата ще изпълнява в следващите пет години, Европейският съюз задава рамката, но държавите могат да се съобразят със специфичните си нужди. По думите му в момента се мисли и по нов механизъм за подпомагане на сектора, като предстои следващата седмица да има повече яснота по темата.

Министърът посочи, че реколтата от пшеница е добра, като се очаква тя да достигне около 6,5 млн. тона и не се предвижда кризисна ситуация. Според него заради продължаващата война в Украйна и износът на зърно, в България, Полша и Румъния се получава свръхпредлагане. "Имаме идеи и работим по различни хипотези за решаване на този въпрос, които ще бъдат коментирани с Европейската комисия", съобщи той. А за контрола върху пшеницата, която се внася, Гечев информира, че се обмислят допълнителни мерки в тази посока.

Ресорният министър заяви, че ще се направи всичко необходимо за осигуряване на дървата за огрев на населението. Има известно забавяне с добива на дървесина, но сега е моментът, в който може да се реагира. Заради енергийната криза, се отчита увеличаване в търсенето на дървесина.

"Студент ще стане част от екипа ми, от началото на академичната година. Той ще има равни права с политическия кабинет и ще бъде възпитаник на един от специализираните университети в сектора на земеделието", съобщи министърът. Предстои да бъдат обявени критериите за избор. "По този начин искаме човек, който да ни изкара от обувките, да е необременената, свежа мисъл", допълни той. В екипа на Явор Гечев влизат заместник-министрите Крум Неделков, Георги Събев и Валентин Чамбов.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст