Няма страшно, газ ще има, но за сметка на това ще е много скъп

Парламент Иван Иванов предедател на КЕВР

Напук на всички политици, които ни успокояват, че газ ще има, днес стана ясно, че това не е точно така. Според председателят на „Булгаргаз” Людмил Йоцов интерконекторът с Гърция може да не заработи и през октомври. Това обясни той по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). На заседанието бе обсъдено исканото от „Булгаргаз” увеличение на цената на природния газ за август. Предложението е за скок в цената на синьото гориво с рекордните 60% или с 298 лв. за мегаватчас.

От „Булгаргаз” признаха, че след спирането на доставките от „Газпром” успяват да осигурят доставките за следващия месец в последния момент. Заради това и не могат да изпращат прогнозна цена, каквото задължение имат по закон. Въпреки това от дружеството са оптимисти, че газ ще има и няма да има студена зима. Проблемът е, че се знае на каква цена ще е синьото гориво.

„Както до момента „Булгаргаз” е осигурявал газ, аз си мисля, че така и за октомври, ноември и декември ще осигури от алтернативни източници. Можем да го направим. Въпросът е, знаете много добре, че положението с газа е политическо”, каза изпълнителният директор на дружеството.

КЕВР критикуваха ръководството на „Булгаргаз”, че още пролетта, когато спряха доставките на газ от Русия, не се е реагирало достатъчно бързо. "Считам, че през месец април, в рамките на тези 27 дни, позицията на „Булгаргаз” беше пасивна. От вас разбирам и мисля, че е така, че вие сте очаквали, че на високо правителствено ниво ще се договори всъщност доставките да не бъдат спирани за България, но аз пак казвам – трябваше да предприемете някакви действия още в началото на месец април”, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. В отговор Людмил Йоцов заяви: „Като знаете характера на доставчика „Газпром” – ами в интерес на истината си мислехме, че това е шега. „Булгаргаз” има договори до края на годината, които са валидни”.

Проблемът с цената може да се задълбочи и при забавяне на интерконектора с Гърция. Възможно е дори при всички изпълнени процедури закъснение да дойде от Азербайджан. Обсъжданият договор за дългосрочни доставки на втечнен газ също има много въпросителни. Оказва се, че газ по него може да започне да идва най-рано след 5 години.

С коя компания се водят разговори, не стана ясно.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст