Радев: Нужна е активна информационна кампания за машинния вот

Президентство ЦИК

В президентството се проведе работна среща за предстоящите предсрочни парламентарни избори. Държавният глава Румен Радев събра представители на институциите, ангажирани с подготовката и провеждането на вота на 2 октомври. Сред участниците в разговорите биха председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова, служебните министри на вътрешните работи, транспорта и външните работи – Иван Демерджиев, Христо Алексиев и Николай Милков.

От ЦИК вече увериха, че имат достатъчен ресурс за осигуряването на изборния процес, а основният приоритет на МВР ще е да се бори срещу купения вот. Предстои среща и за охраната на машините за гласуване.

"Знаете, че на 2 октомври ни предстои да проведем извънредни парламентарни избори. Основна задача пред служебното правителство е тяхната организация и провеждане. От огромно значение за всички нас е тези избори да излъчат устойчиво и отговорно управленско мнозинство, което да се заеме с неотложните реформи и вземането на стратегически за страната ни решения", заяви президентът в началото на срещата. "Важно е също така това мнозинство да се ползва с висока легитимност, а тя идва от висока избирателна активност. Високата избирателна активност изисква както активна кампания и ангажираност на партиите и на кандидатите за народни представители с ясни програми и послания за привличане на избиратели, така и отговорна работа на изборната администрация и държавата, даващи увереност в честността, прозрачността и достъпността на изборния процес", добави държавният глава. Според Радев има нужда от повишаване на доверието в машинния вот. "Машинното гласуване доказа своята ефективност за драстично намаляване на недействителния вот и броя на сгрешените и манипулирани протоколи. Допринесе и за намаляване на купения вот", изтъкна президентът.  Той е мнение, че е необходима активна информационна кампания за машинното гласуване.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че очаква координирани действия между ръководената от нея комисия и министерствата на електронното управление, на външните работи и на вътрешните работи. ЦИК има само контролни функции, а отговорността за съхранението на машините е възложена на Министерския съвет и няма как Комисията да бъде натоварена едновременно и с двете неща, уточни Нейкова, позовавайки се на Изборния кодекс. 

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев е натоварен с отговорността по провеждане на предсрочните парламентарни избори. По думите му ще бъдат положени всички усилия за спиране на порочните практики по време и преди гласуването на 2 октомври. "Уверявам българските граждани, че аз като вицепремиер, отговарящ за тази дейност, и министър на вътрешните работи, ще направя всичко необходимо, заедно с поверената ми институция, за да обезпеча законосъобразен и сигурен избирателен процес", увери той.

Служебният министър на външните работи Николай Милков отбеляза, че външното министерство разчита на същите хора като миналата година, които да обезпечат вота в чужбина. И обясни, че се очаква да бъдат открити между 700 и 750 секции извън страната, но външно МВнР е подготвено за 800. Сумата, отпусната за изборите в чужбина, е 7 млн. 635 хил. и 600 лв. Милков смята, че тази сума ще бъде достатъчна, за провеждането на вота зад граница.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст