ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Здравното министерство пуска безплатни антигенни тестове за COVID-19

Асен Меджидиев

С оглед на кратките срокове на работа на служебното правителство  като основна цел сме си поставили да осигурим комфорт на хората и да подобрим здравната система. Това каза пред БТВ служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Основната насоченост на работата ни е справяне с тази вълна на COVID-19 и подготвяне на здравната система за евентуални по-големи вълни. Денонощно работим за подготовка на лечебните заведения – осигуряване на интензивни легла и прием на болни, ако се наложи. Целта ни хората да са спокойни, да не мислят за този проблем, той е наш ангажимент", заяви д-р Меджидиев.

"Още в първия ден дадох телефон за директна връзка с мен, ако има неприети пациенти. Денонощно следим ситуацията и всяка сутрин получавам доклад от Бърза помощ  дали има върнат пациент. Пациентите трябва да бъдат сигурни, че ако има проблем, те ще бъдат приети", подчерта здравният министър.

"Досега имаше план с етапи по области. Аз реших да събирам редовно екип от специалисти от всички сфери в моя кабинет и да разглеждаме мерките. В момента се намираме в плато, дори влизаме в низходяща част. С днешната заповед премахваме маските в закрити помещения. Корекциите в тези заповеди ще се нанасят ежеседмично, тъй като тези експерти ще се събират всяка седмица. Силно се надявам следващата седмица да постигнем още по-голямо разхлабване на мерките, за да могат хората да живеят нормално, защото сме осигурили мерките за реакция. При всяка вълна трябва да бъдем гъвкави и да вземаме подходящите мерки", посочи д-р Асен Меджидиев.

От днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигеннни тестове, хората да могат свободно да се тестват. "От утре даваме възможност на хората масово, където пожелаят, да се ваксинират. Досега беше възможно само при общопрактикуващите лекари. От понеделник се пуска електронно направление на общопрактикуващите лекари за безплатни тестове и те ще могат спокойно да насочват хората, обясни още министърът.

Той допълни, че също така във всички РЗИ-та хората ще могат безплатно да си правят тестове без направление.

"Заради ниския процент на ваксинация не можем да си позволим изцяло премахване на карантината, но се надявам следващата седмица да можем да намалим срока. Идеята е да разтоварим максимално хората", каза д-р Меджидиев.

Той увери, че няма да сменя директори на болници, които си вършат работата качествено. Всички започнати от предишното правителство инициативи, ще бъдат завършени, особено тези по Плана за възстановяване.

"Аз не съм тук да критикувам, аз съм тук да надграждам", завърши служебният министър на здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст