ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АИКБ: Българската икономика се нуждае от природен газ на предвидими цени

АИКБ  министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов се срещна с ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България

Служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов се е срещнал с ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Енергийната и икономическата криза са огромни предизвикателства за българската икономика днес. "Затова се нуждаем от спешни мерки за справяне с последиците, така че те да могат да отговорят успешно на сътресенията, свързани със стремителното и трудно за прогнозиране повишаване на цените на електрическата енергия, енергоносителите и горивата и с нарушените вериги на доставки. Факторите за всичко това са много – продължаващата пандемия от Ковид-19, военният конфликт между Русия и Украйна и наложените санкции, натискът върху въглищните централи и по-високите цени на квотите за емисии парникови газове с цел ускоряване постигането на целите за климатична неутралност, увеличаващата се инфлация, както и други конюнктурни фактори", отбелязват от работодателската организация. "България има нужда от рационални и отговорни действия, чрез които да се осигурят необходимите количества природен газ на разумни цени, както и да продължи моделът за компенсиране на небитовите потребители на ел. енергия до края на 2022 г.", е основното послание на Асоциация на индустриалния капитал в България.

От АИКБ подкрепят инициативата на служебния кабинет за проведената анкета сред предприятията относно възможните проблеми пред стопанските потребители вследствие нарушение на доставките на природен газ. Според фирмите съществуват ограничени възможности за заместване с друг енергиен ресурс, но с очаквани екологични негативни ефекти при преминаване към изкопаеми течни горива, потенциални логистични проблеми, както и икономически неефективни принудителни инвестиции с временен характер. Според предварителните данни от анкетираните членове на АИКБ може да се очаква повишено електропотребление в следващите месеци. "Ако не се намери решение очакванията на експертите на работодателската организация са за изключително трудни месеци пред българската индустрия и за криза с отоплителния сезон – ограничено топлоподаване, намалено или преустановено подаване на газ към предприятията", подчертават от асоциацията.

Внимание е обърнато и на компенсационния модел в сферата на небитовото потребление на електроенергия. От асоциацията считат, че правителството трябва да работи за ускоряването на инвестициите чрез Плана за възстановяване и устойчивост и Споразумението за партньорство и програмите към него.

По време на срещата са били обсъдени още членството на страната в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и подкрепата за малките и средни предприятия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст