Малки и средни фирми ще получат 735 млн. лв. безвъзмездна помощ

Министерство на растежа и иновациите

Чрез Министерството на иновациите и растежа до края на годината ще се предоставят 735 милиона лева безвъзмездна помощ на малки и средни фирми. Това съобщи служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев. От тези пари 600 млн. лева са от Плана за възстановяване и устойчивост. Това са 5 милиона лева на ден за най-уязвимите фирми в нашата икономика, изтъкна министърът.

Пулев представи екипа си и приоритетите на министерството в подкрепа на българския бизнес по Плана за възстановяване и устойчивост и Програма "Конкурентоспособност и иновации в предприятията". 

Единствено в ресорното министерство вече е отворена за кандидатстване процедура "Технологична модернизация в малките и средни предприятия" с общ бюджет 260 милиона лева. Отворена е на 22 юли и за нея може да се кандидатства до 21 септември, като вече са подадени 18 предложения. По процедурата ще бъдат подкрепени предприятия в секторите "Преработваща промишленост", "ВиК услуги", "Управление на отпадъците", "Творчески индустрии", "Медии", "Далекосъобщения", "Научни изследвания". Парите са осигурени благодарение на добрата работа на хората от министерството, посочи Пулев.

Следващите процедури, свързани с безвъзмездни средства до края на годината по Плана за възстановяване, са за Информационни и комуникационни технологии и киберсигурност за малките и средни фирми с очаквано начало от септември, бюджет 30,6 млн. лева и подкрепа за 1400 фирми.

Министерството на иновациите ще подпомогне инвестиции за възобновяеми източници на електрическа енергия със съоръжения за локално съхранение (батерии). Очаква се процедурата да бъде обявена до края на годината. Бюджетът ѝ е от 200 млн. лева. Подготвя се и подкрепа за иновативни фирми, получили висока оценка по рамковата програма "Хоризонт 2020" и рамковата програма "Хоризонт Европа". Общият планиран бюджет по тази схема е 118,5 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст