Шефът на ДКК: Министърът на икономиката ни оказва натиск

Пресконференция ДКК

"С поведението си министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов спира процесите, оказва политически натиск, дестабилизира дружествата и компанията. Това не е в интерес нито на ДКК, нито на държавата. Това заяви на брифинг директорът на "Държавна консолидационна компания" Смиляна Нитова-Кръстева. При встъпването си като служебен министър той декларира, че в своята работа ще подпомага бизнеса, ще изгражда мостове и ще надгражда. Но действията му са в друга посока, каза тя.

Кръстева даде пример от 8 август с предприятието "Кинтекс". "В 17:30 ч. пристигат двама служители на Министерството на икономиката с писмо от министъра, за да се снабдят с документи, фактури, договори и други документи за периода от 1 август до момента на посещението им. Това става в края на работния ден, без да е уведомено ръководството на "Кинтекс" и аз като принципал", разказа тя. Поисканите документи били представени. Действията обаче пораждали въпроса защо се е случило така спешно, бързо и по този начин. "Това на какво ви прилича? На снабдяване с документи от дъщерно дружество или на действия по Наказателно-процесуалния кодекс за изземване на определени материали", попита директорът на ДКК. С тези си действия Кръстева смята, че министър Стоянов дестабилизира дружеството, създава неверни представи у международните контрагенти и впечатление в обществото, че става нещо нередно.

Шефът на ДКК обяви, че "Кинтекс" е сключило голям договор с международно значение, с което се гарантира работата на дружеството поне в следващите пет години. И цитира и конкретни данни за времето, през което министър бе лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Към края на миналата година паричната наличност на дружествата и компанията е в размер на над 34 млн. лв., а за краткия шестмесечен период – над 46 млн. лв. Разликата се вижда ясно", уточни тя.

Данни бяха изнесени и за работата на ВМЗ. "И там също цифрите са показателни. За периода, в който г-н Стоянов беше председател на Съвета на директорите на ВМЗ, към края на миналата година е отчетена загуба 1 млн. и 600 хил. лв. За периода от края на миналата година досега, дружеството е реализирало печалба 48 млн. Разликата е фрапираща", подчерта Кръстева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст