Силата на ПП е, че взима верните решения – не леви, и не десни

Йордан Терзийски

„Все още текат проучвания, но нашата цел е да имаме една антикуропционна коалиция от 121 човека минимум в следващия парламент. Как и по какъв начин ще се явим, това зависи от данните, които ние анализираме, но аз мисля, че силата на „Продължаваме Промяната“ е в това, че тя е позиционирана в центъра на политическото пространство и тя не взима задължително леви или задължително десни решения, а тя има свободата да взима верните решения във всяка една ситуация."

Така коментира възможната коалиция между „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ бившият депутат от ПП – Йордан Терзийски в ефира на БНТ.

Той обясни, че ПП в много случаи били критикувани, че взимат леви решения, защото са повишили пенсиите и направили данъчните облекчения за младите семейства. От друга страна ПП подкрепили и вдигането на регистрацията на ДДС на 100 000 лева, което е дясна мярка.

"Така че ние имаме свободата да взимаме правилните решения във всяка една ситуация и това е нашата сила и големият ни потенциал в момента" – категоричен бе Йордан Терзийски и допълни, че е въпрос на чиста статистика и математика при анализирането на данните да се види дали избирателите ще припознаят подобна коалиция или двете партии по отделно ще получат по-добър резултат, което пък би било предпоставка за по-стабилна и по-голяма коалиция в следващия парламент.

Относно нагласите на членската маса, Терзийски отговори, че те са да се сформира мнозинство в следващия парламент, което да може да прокара всички започнати реформи.

„Ние сме припознали и Демократична България, и БПС като партньори. Аз вярвам, че в един следващ парламент ние ще направим една голяма сериозна коалиция" – подчерта Терзийски.

На въпрос дали не смята, че социологията може да ги подведе и ПП да не са първа политическа сила, ако не се явят в коалиция, Терзийски, отговори така: „Имаме принципи, които следваме и ние не се водим от толкова от социологията, колкото от нашите принципи и от ангажимента, който сме поели. Чрез взимането на всяко едно правилно решение във всяка една ситуация. Така че аз вярвам, че избирателите осъзнават това и те ще излязат и ще ни подкрепят. Аз вярвам, че ще бъдем първа политическа сила, но това е волята на българския избирател".

Йордан Терзийски допълни и че очаква в следващите дни да има по-голяма яснота по въпроса дали ще се коалират с "Демократична България". Той също така обяви, че вече има решение на Софийския градски съд и че ПП вече са регистрирани като партия.

Терзийски също коментира и досегашните им партньори, с които влязоха като коалиция, с думите, че те са част от екипа на „Продължаваме Промяната“ и ще продължат да работят по започнатите каузи.

„Ние доказахме, че имаме коалиционна култура, че успяваме да водим разговори, да намираме допирни точки между една партия, която се позиционира вдясно, и друга – която е вляво, и които са били опоненти дълги години" – обърна внимание бившият депутат от "Продължаваме Промяната".

Терзийски не постави оценка на служебния кабинет, но коментира, че България има нужда от приемственост – от продължаване на започнатите политики.

По думите му страната ни има нужда от енергийна диверсификация, от продължаване на каузата за „Капитан Андреево“ и за антикорупционната инициатива, по която от „Продължаваме Промяната“ работели през последните осем месеца, както и има необходимост от гарантирани честни избори.

Той бе категоричен, че предишният кабинет е осигурил дългосрочен вариант за справяне с енергийните предизвикателства през зимата – седемте каргокораби, за които има оферта, и само трябва служебният кабинет да вземе решение.

Алтернатива е и газовата връзка с Гърция, която по думите на Терзийски е физически завършена и остават само някои документални подробности.

„Там трябва да се предприемат много бързи действия, защото в момента ние получаваме 100% от азерския газ, но само 30% от него на най-ниската цена. В момента, в който бъде завършена гръцката връзка, и 100% от азерския газ ще дойде на ниска цена и това ще рефлектира върху крайния потребител и върху бизнеса“ – прогнозира Терзийски.

Той бе оптимист и че до края на август документалните подробности ще могат да бъдат завършени.

На въпроса кой спъва Акт 16 за гръцката връзка, Терзийски отговори, че това са административни детайли и че не трябва да се търси причината нещо да не се направи, а да се намери начин то да се свърши.

Изброявайки кризите, с които кабинетът „Петков“ е трябвало да се справя, Терзийски подчерта, че тяхното управление под никаква форма не нагнетявало страхове.

„Държавата не остана нито един ден без газ – „Чирен“ в момента е нагнетен на 50% и до края на лятото тези проценти ще се увеличат максимално“ – обеща Терзийски.  След това предупреди, че е опасно да се играе със страховете на хората.

„Със страх се управлява краткосрочно, а с визия – дългосрочно и стабилно“ – подчерта бившият депутат от „Продължаваме Промяната“ и посочи като насаждане на страх създаването на Кризисния щаб за енергетиката.

По отношение на това защо няма дългосрочни договори за намиране на решението за газа, той отговори, че въпросът трябва да се отнесе към „Булгаргаз“, освен това пазарът е динамичен и от „Продължаваме Промяната“ търсят най-доброто решение.

По отношение на пътищата и заявената позиция на служебния министър на регионалното развитие – Иван Шишков, че фирмите, поддържащи пътищата трябва да си получат парите, защото те им се дължат, Терзийски обясни, че и от неговата група искали да платят 20%-е процента на фирмите, които са били безспорни и е трябвало да им бъдат изплатени – за текущ ремонт и поддръжка, но не успели да го направят, защото опозицията бойкотирала работата на парламента.

„Правителството на Бойко Борисов минира пътищата – и юридически, и финансово, и чисто асфалтово с всички дупки, по които караме и вече две служебни правителства – плюс едно редовно – трябваше всеки ден да разплитаме казусите един по един – защото, където се пипнеше, имаше корупционна схема“ – обясни Терзийски.

Той даде съвет за решаването на проблема с обстоятелството, че след 30-и септември няма да има кой да поддържа пътищата и да извършва зимното поддържане. По думите му служебното правителство има свободата да проведе търгове по обществените поръчки и по съкратената процедура.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст