Съдът разреши на Конгреса да получи данъчните декларации на Тръмп

Тръмп

Федерален апелативен съд вчера постанови в полза на комисия на Камарата на представителите, която иска достъп до данъчните декларации на бившия президент Доналд Тръмп и отхвърли твърдението на Тръмп, че Конгресът е превишил правата си, предаде Асошиейтед прес.

Тричленен състав на Апелативния съд на САЩ за окръг Колумбия се съгласи с решението на съдия от по-долна инстанция в полза на Конгреса. Окръжният съдия на САЩ Тревър Макфадън – бивш служител на министерството на правосъдието и назначен на тази позиция от Тръмп – постанови през декември, че председателят на Комисията за доходите и разходите към Камарата на представителите има широки правомощия да поиска документите и министерството на финансите трябва да й предостави данъчните декларации. Тримата съдии от апелативния съд се съгласиха с това. Съдиите също така отхвърлиха аргумента на Тръмп, че искането е проблематично отчасти защото не включва обещание за запазване на поверителността на записите.

Не стана ясно веднага дали Тръмп ще обжалва и дали по делото ще има окончателно решение преди встъпването в длъжност на новия Конгрес през януари. Ако републиканците си възвърнат контрола над Камарата на представителите на изборите през есента, през следващата година те биха могли да се откажат от искането за получаване на документите.

Междувременно Тръмп разпрати до привържениците си имейл с призив за набиране на средства. Той направи това тази сутрин, след като обяви, че от ФБР вчера са претърсили резиденцията му Мар-а-Лаго във Флорида.

Федералните влязоха в луксозния имот в Палм Бийч, за да претърсят десетки кашони с поверителни документи, които Тръмп е запазил след като е напуснал Белия дом, според източник, близък до разследването.

На следващата сутрин милиардерът разпрати имейли, в които иска пари.

"В тези времена имам нужда всеки американски патриот с червена кръв (червеното е цветът на Републиканската партия) да се притече на помощ", се казва в имейла. "Моля Ви, дарете незабавно, за да застанете публично зад мен в този безкраен лов на вещици."

Бившият президент все още е доста влиятелен в Републиканската партия. Подкрепата му значително увеличава шансовете на кандидатите й за избираеми длъжности, зад които той избере да застане публично.

Тръмп вече намекна за възможност да се кандидатира отново за президент.

"Това са тъмни времена за нашата страна. Прекрасният ми дом Мар-а-Лаго в Палм Бийч, Флорида, беше претърсен и окупиран от голяма група агенти на ФБР", се казва в имейла му за набиране на средства.

По-натам Тръмп посочва, че подобно нещо не се е случвало с нито един американски президент преди него, и добавя, че това е посегателство не само срещу неговия дом, но и срещу дома на всички американски патриоти, в името на които се бори, откакто е влязъл в политиката.

"Изправих се срещу корупцията на радикалната левица. Върнах властта на хората и свърших неща за нашата страна, които не сме виждали преди. Елитът мразеше това", пише той.

Тръмп допълва, че сега елитът вижда как подкрепяните от него кандидати печелят големи победи и как бившият президент доминира в социологическите проучвания и затова отново се опитва да спре него и Републиканската партия.

"Беззаконието, политическото преследване и ловът на вещици трябва да бъдат изобличени и спрени", посочва бившият президент.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст