Джорджа Мелони към партньорите на Италия: Не съм заплаха

Джорджа Мелони

Лидерът на партия "Италиански братя" Джорджа Мелони записа видеопослание на три езика, в което успокоява международните партньори на Италия, че евентуално дясно правителство с нея начело няма да застраши финансовата стабилност и че то ще се придържа към традиционните съюзи, в които Рим участва, предаде Ройтерс.

Мелони отхвърли като "безсмислици" твърденията, че тя ще оглави авторитарно управление, с думите, че подобни мнения "се подхранват от медийните кръгове около левицата", но не конкретизира кого и какво точно има предвид.

"Италианската десница от десетилетия е оставила фашизма в миналото и недвусмислено осъжда потискането на демокрацията и срамните антиеврейски закони", посочи тя във видеообръщението си до чуждите медии, което бе отправено на английски, френски и испански. "Категорично се противопоставяме на всякакви антидемократични завои в политиката, и то с твърдост в думите, каквато невинаги можем да открием при италианската и европейската левица."

Консервативният блок в Италия, който се състои от партията на Мелони, "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" ("Напред, Италия") на Силвио Берлускони, има големи шансове да спечели мнозинство на изборите на 25 септември, според най-новото социологическо проучване, което излезе вчера.

Мелони води в изследванията на общественото мнение и изглежда напът да стане премиер. Но някои анализатори се съмняват, че тя е подходяща за тази роля поради политическите корени на партията ѝ, които водят началото си от постфашистко движение.

В посланието си Мелони потвърди ангажимента на партията си към Запада и че осъжда руската инвазия в Украйна, деликатен въпрос за консервативния блок в Италия заради близките в исторически план връзки на Салвини и Берлускони с руския президент Владимир Путин.

Мелони – която често напада брюкселските "бюрократи" и чиято партия беше определена от много анализатори като евроскептична – отрече да има каквито и да било намерения за напускане на еврозоната и обеща да не застрашава пътната карта на Рим за получаването на милиарди от европейските средства за следпандемично възстановяване.

Мелони, която беше най-голямата опозиция на правителството на националното единство на Марио Драги, заяви, че изработеният от Драги План за възстановяване може да бъде подобрен и че слабостите в него се дължат на постоянните скандали в коалицията му.

"Именно затова Италия се нуждае от сплотено и трезво мислещо правителство, което не само да не допусне нито едно евро от този план да отиде на вятъра, но и да осигури инвестиции и растеж на нашата страна", каза Мелони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст