Министерският съвет осигурява заем от 800 млн. лв. за “Булгаргаз”

Министерски съвет Гълъб донев

На днешното заседание на Министерския съвет ще разгледаме и приемем постановление за предоставяне на заем от 800 млн. лева на "Булгаргаз".

Това обяви в началото на заседанието на кабинета служебният министър-председател Гълъб Донев.

Той уточни и че ще се вземе решение за условията, при които дружеството ще възстанови сумата.

"Решението е от изключителна важност, защото заемът ще стабилизира състоянието на "Булгаргаз" и ще гарантира сигурността на доставките му през настоящия отоплителен сезон" – обясни Донев.

Той добави, че това решение е в резултат на още една задача, изпълнена от Кризисния щаб в енергетиката. Щабът, освен че търси бързи и ефективни решения за гарантиране на доставките на природен газ, работи и за възстановяване на синхрона и добрата координация между институциите. По-конкретно става дума за насърчаване на пълното сътрудничество между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, които заедно са изготвили план за финансовото оздравяване на "Булгаргаз".

Като следваща задача на кабинета по време на днешното заседание Донев открои приемането на подготвителни действия за присъединяването на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Много от българските правителства работеха за интеграцията на България в Клуба на развитите пазарни демокрации, но на нас ни се падна честта и отговорността да структурираме присъединителния процес" – отбеляза служебният премиер.

Той уточни, че на кабинета му се наложило да внесе поправки в завещания от предходния екип проект на постановление на Министерския съвет, но вярва, че с това ще се сложи край на политическите злоупотреби в системата.

"Държавата не се ръководи с хаштагове, а с членове и алинеи, с изрядни и професионално подготвени юридически документи" – упрекна индиректно Донев предшественика си, след което подчерта, че е недопустимо да се поставя под съмнение волята на България за присъединяване към ОИСР и това да се прави с цел предизборна употреба.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст