ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврозоната може да се отърве с незначителна рецесия

пазари

Рецесията в еврозоната е неизбежна тази зима, защото инфлацията доближава върховите си стойности, но блокът може да се отърве със слаб спад, ако потребителите бъдат защитени от най-тежките последствия от енергийната криза, прогнозира икономическият екип на агенция "Блумбърг". Експертите очакват БВП на общността да се свие с 0.3% през четвъртото тримесечие и с нови 0.2% през първите три месеца на 2023-а, ако правителствата на страните членки окажат подкрепа на домакинствата и на бизнеса и разходите за природен газ намалеят през идната година.

Растежът вероятно ще се възстанови през второто тримесечие на 2023-а, а инфлацията ще скочи до 9.5% през последните три месеца на 2022-а, предвиждат още икономистите на "Блумбърг". Това е пргонозата при базовия им сценарий на нормални зимни условия. Необичайно студено време, отказ от споделяне на ресурси, по-дълбоки нарушения в производството на електроенергия във Франция или неовладян ръст на доходността на държавния дълг в хода на възходящ лихвен цикъл, могат да потопят еврозоната в по-дълбока рецесия.

Въпреки щедрата фискална подкрепа и подема на туризма след края на карантините срещу коронавируса, помогнали за увеличението на БВП на блока на еврото с 0.7% през миналото тримесечие, скоростта ще се забави съществено в резултат на множеството кризи. Безспорно, основната е войната в Украйна, която увеличава заплахата от режим на енергията през идните месеци, респективно от напомпването на рекордна инфлация. Не са за подценяване и продължаващите сривове в продоволствените вериги и засушаването, което прави някои големи плавателни реки в Европа на практика безполезни.

Икономическият спад няма да спре Европейската централна банка да продължи да качва лихвените проценти, според "Блумбърг екъномикс". Експертите прогнозират, че лихвите по депозитите ще нараснат с нови 50 базови пункта през септември преди паричните стратези да преминат към по-скромните и традиционни повишения от по 0.25 процента.  

Според шефа на икономическия екип Джейми Ръш, "фактът, че управителният съвет на ЕЦБ предприема твърди мерки за затягане на паричната политика показва, че заплахата от инфлационните очаквания ще надделее над опасенията за растежа". Ръш очаква също възходящия лихвен цикъл да приключи през март когато доказателствата за отслабване на общата и на базовата инфлация станат по-очевидни.

Икономистите на "Блумбърг" предвиждат 5.5% среден ръст на потребителските цени през 2023-а – доста над юнската им прогноза от 3.2%, както и едва 0.4% икономически растеж срещу юнските 2.1 процента. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст