ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Крещящите орли” идват в България

войници на НАТО

Американски войници ще бъдат разположени в България като част от плановете на НАТО за възпиране и отбраната на източния фланг. Това става ясно от информация, публикувана в акаунта "Туитър" на мисията на САЩ в НАТО.

От съобщението не става ясно каква част от 2400-те военни от американската 101-ва въздушна дивизия ще останат в България, но те ще бъдат разпределени между Румъния, Унгария и Словакия.

Американските войници ще участват в усилването на източния флаг, където има батальонни бойни групи, специално създадени с решение на НАТО, което беше одобрено през март и май от българското правителство.

Любопитна подробност е, че 101-ата въздушнопреносима дивизия е известна като "Крещящите орли" и е била за първи път в Европа по време на Втората световна война.

Преди няколко дни в България на посещение бе командващият на Сухопътните войски на САЩ в Европа генерал Дарил Уилямс. С военното ръководство той е обсъдил въпроси, свързани с бойната група, разположена у нас.

За подкрепата ѝ до средата на август се очаква до 750 военнослужещи от въоръжените сили на Италия с 50 единици военна техника да се предислоцират в България.

България ще участва с рота до 140 военнослужещи от българските Сухопътни войски и до 15 офицери в щаба на групата.

През февруари Многонационалната бойна група, сред която са и бронирана рота от САЩ с машини “Страйкър”, демонстрира способностите си пред началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и председателя на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. 

Тогава адмирал Бауер припомни, че България е част от разположените осем многонационални бойни групи от Балтийско до Черно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст