ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скритите опасности във вашия „умен дом”

smart home

Напоследък всеки голям производител на електроника е създал своя бъдеща визия, в която ние безпроблемно взаимодействаме с всеки уред в така наречения „умен дом”.

Въвеждането на т.н. Geofencing technology означава, че домашните отоплителни системи могат да установяват дали хората са вътре или извън своя дом и според това да задават стайната температура. В допълнение, роботизираните прахосмукачки и косачки за трева ще очакват в готовност – позиция „Stand by”, докато не получат команда, за да поддържат дома и двора чист и спретнат.

Пералните и съдомиялните машини могат да бъдат командвани дистанционно и  досега никога не е било толокова лесно да включите фурната си чрез смартфона и да сте сигурни, че вечерята ви ще е готова, когато се върнете у дома. А чрез охранителните камери на входа можем да разговаряме с доставчиците на различни продукти или услуги пред нашия дом.

Но цялата тази „екосистема” от интелигентни домашни продукти-помощници се появи, когато електричеството беше приблизително евтино и никой не си задаваше въпроса за тяхната енергоемкост или последиците от нея върху околната среда.

Уредите „енергийни вампири”

Има безкрайно много сигнали за „умни къщи”, предали своите собственици! Както чрез нарастването на риска от възможността хакери да проникнат в нашите защитени пространства, а сега и от несъзнателно „поканените” от нас в дома ни „енергийни вампири”. Можем да ги открием във всички електроуреди, които продължават да черпят енергия дори, когато не работят, но са свързани към мрежата и в положение „Stand by”, очаквайки нашата команда. Например: часовникът на микровълновата печка, скрийнсейвърът на компютъра или телевизора, без да работят, са едни от най-големите виновници за високите ни сметки.

Те, заедно със зарядните за телефони, могат да увеличат с 20 процента месечната ни сметка за ток. И когато цените на енергоносителите непрекъснато расте, много хора използват тази информация, за да намалят разходите си за електрическа енергия и своя въглероден отпечатък.

Възходът на умния дом

След по-малко от десет години от няколко уреда, които ползваме сега, ще преминем към дълъг списък от непрекъснато включени и готови за работа „домашни помощници”. Нашият съвет е да изключваме захранването им преди лягане. Разбира се, очакваме и че много хора ще се усъмнят и ще очакват техните умни къщи да задоволяват всичките им потребности.

Когато си купуваме бляскави „трябва да го имам” продукти, ние рядко се питаме колко време производителят има намерение да поддържа този уред. С резервни части, сервизно обслужване или софтуеър. Като по този начин задръстваме домовете си с уреди, които губят своята възможност за работа и така идеята за истински „умен дом” се изгубва.

По-малкото е повече

С глобалното фокусиране върху принципа „по-малко уреди, отколкото повече”, дали идеята за умен дом ще изчезне? Четейки тази статия, уверяваме Ви, че големите производители на електроника вече разработват ново поколения уреди, които ще ползват по-икономично енергията и ще бъдат стандартизирани за по-добра комуникация и свързаност помежду им.

Samsung's Smart Energy и Home Care section е чудесен пример как една технологична компания насърчава ползвателите на продуктите си да наблюдават техните качества и недостатъци в енергийно отношение. Но отражението върху околната среда на апела да се изхвърлят старите, но работещи уреди, заменяйки ги с нови, по-усъвършенствани, би било опасно и би довело до крайно опасни резултати.

Разбира се, много хора и с право биха оспорили тезата, че домакинствата са сред основните виновници за глобалното замърсяване на околната среда и климатичните промени. Особено, като се знае, че 100 компании са отговорни за 71 процента от вредните емисии в света!

Но цените на енергоносителите непрекъснато растат и може би е време да станем част от решаването на проблема, а не от него, като просто намалим сметките си за електричество по този толкова лесен начин.

Виржиния Томова

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст