ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова: Никога не сме започвали атака срещу президента Радев

Корнелия Нинова БСП

"Никога не сме започвали атака срещу президента Румен Радев. Винаги сме го защитавали." Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Когато той беше най-остро атакуван от Борисов и Цветанов, единствено БСП заставаше и на трибуната в парламента, и пред президентството да го брани, така че не приемам никакъв упрек към БСП, че води война с президента. Винаги сме стояли зад него", каза Нинова пред bTV. И допълни, че не е водила частни разговори с Радев и той нито веднъж не я е канил на подобни разговори.

Според лидера на социалистите има опасност от реставрация на "модела ГЕРБ". "За шест месеца направихме много, много крехък пробив в "модела ГЕРБ". Има нужда с удвоени усилия след тези избори да направим правителство и да продължим, защото в момента виждаме една опасност от реставрация на този модел и усилията ни за шест месеца да отидат напразно", посочи тя.  

Нинова припомни, че напрежението между левицата и президента е започнало преди една година и тогава не е било ясно точно какво се случва. "БСП, "Продължаваме промяната" и ДБ го издигнахме и подкрепихме за втория мандат. Президентът Радев свали правителството на БСП, "Продължаваме промяната" и ДБ и в момента тече чистка на всички тези кадри и възстановяване на ГЕРБ", счита председателят на левицата.

БСП влиза по-силна на изборите, защото през властта доказа резултати, категорична е Нинова. И припомни, че 22 милиарда лева са били дадени за безплатни детски градини, данъчни облекчения на младите семейства, увеличение на майчинство, увеличение на детските надбавки, увеличение на минималната работна заплата, за ваучерите за храна от 80 на 200 лв. за работниците, подкрепата за икономиката за увеличението на цената на тока. "За 12 години пенсиите са увеличени със 164 лв. общо. Сега, само за тези месеци – със 167 лв. и заложихме през октомври в бюджета преизчисляване на пенсиите", отбеляза тя.

Според нея през миналите месеци идеята за доставки от "Газпром" се е идеологизирала. "През април като партия и аз като министър на икономиката и индустрията, заедно с работодателите, обявихме, че е необходимо да има доставки от "Газпром". Ако 1 милиард е азерският газ, 1 милиард – втечненият, на нас не ни стигат още 1 милиард и съвсем логично е това да бъдат доставките от "Газпром". Цялата индустрия претендира за това – 28 000 предприятия, 250 000 работни места. Тя е национално отговорна идея“, смята Нинова.

"Когато станах министър през декември, извиках директорите на дирекции и директорите на предприятия и им казах: "На един лист до довечера искам три проблема, които са спешни и неотложни и трябва да ги решим бързо. Забранявам ви да продавате, приватизирате, концесионирате държавно имущество. Искам програма за увеличаване на заплатите на работниците. Намалявам бордовете – с по-малко хора в съветите на директорите. Политическият ми кабинет няма да взима пари за допълнително материално стимулиране, ще ги раздам на служителите и работници". Това и направих. Първият борд, който съм сменила е през май месец – този на "Кинтекс", разказа лидерът БСП. Това е станало, след като са се уверили, че резултатите им са лоши и се източва предприятието.

Нинова заяви, че утре ще се състои първият Съвет на директорите на Държавната консолидационна компания, където са всички държавни предприятия. "Мислите ли, че ще се занимават с бизнес програма, с резултати на предприятията и със заплати на работниците? Нищо подобно. Ще вземат следните решения, това е дневният ред: Увеличават борда от 4 на 7 души. Вместо един директор, ще има трима директори. И втора точка – смяна в ръководството на дъщерните дружества. Не ги интересуват резултати, не ги интересуват заплати. Министърът не е поискал един отчет от едно дружество. Виждате ли разликата – едното е с грижа за предприятията и за работниците, другото е метла отгоре до долу. Защо, като имаш още шест седмици? Този служебен кабинет не е избран от народа. Той е назначен от един човек и сменя поголовно всичко в цялата държава", подчерта Нинова.

Във връзка с организацията на БСП във Видин и обвиненията към председателя на левицата, че превръща партията в лидерска, тя каза, че е избрана пряко от членовете на БСП с 80% активност. По думите ѝ със станалото във Видин се преекспонира. "Напуснали са 8 човека от 800 организации. Напуснал е председателят – Митко Белята му казват, леля му, която е на женското движение и другият му кръг. Това не е разцепление, това е оздравяване на БСП. Тези хора никога не са работили за БСП. Създадоха си една бизнес империя във Видин и ни вредяха", уверена е лидерката на социалистите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст