ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън подписа закон за намаляване на инфлацията

Байдън

Американският президентът Джо Байдън подписа мащабен пакет на демократическата партия за преразглеждане на политиката на САЩ в областта на изменението на климата и здравеопазването, като го нарече удар по американските специални интереси. Над 430 милиарда долара ще бъдат предоставени за климата, здравеопазването и данъците. Байдън заяви, че това е "най-голямата стъпка напред в областта на климата досега" и ще позволи на САЩ "смело да предприемат допълнителни стъпки" в борбата с изменението на климата, както и че осигурява значителни ползи за американците, които се борят за достъп до здравеопазване. "Постигането на напредък в тази толкова голяма и сложна страна като нашата очевидно не е лесно. Никога не е било лесно, но с непоколебима убеденост, ангажираност и търпение имаме напредък", изтъкна той.

Законът включва рекордни разходи от 369 млрд. долара за политиките в областта на изменението на климата и енергетиката и се предвижда да намали въглеродните емисии в САЩ с около 40% до 2030 г. Отделят се и 64 млрд. долара за намаляване на разходите за здравно осигуряване чрез фиксиране на по-ниски премии по Закона за достъпното здравеопазване, което ще спести на 13 млн. семейства средно по 800 долара годишно.

Законопроектът, известен като "Закон за намаляване на инфлацията", също така ще ограничи разходите за лекарства до 2000 долара, ще ограничи разходите за инсулин до 35 долара на месец и ще позволи на Medicare да договаря по-ниски цени за лекарства с рецепта за възрастни хора.

Финансирането му ще се осъществи чрез налагане на 15% корпоративен данък върху най-богатите корпорации. Планът също така предвижда 80 млрд. долара за увеличаване на приходите на отделите за правоприлагане и спазване на законодателството към Службата за вътрешни приходи, които се очаква да донесат 124 млрд. долара приходи.

Байдън заяви, че със закона "американският народ спечели, а специалните интереси загубиха", посочвайки съпротивата, с която се сблъска законопроектът. "Ние не трепнахме и не се предадохме. Вместо това постигаме резултати за американския народ. Ние не събаряхме, а изграждахме. Не гледахме назад, а напред. А днешният ден е още едно доказателство, че душата на Америка е жизнена", посочи той. 

Макар че мярката няма да повлияе веднага на повишаващите се цени на бензина и храните, тя цели да намали дефицита с 300 млрд. долара през следващите 10 години, като според оценките общите разпоредби на законопроекта ще доведат до приходи от 737 млрд. долара, както и до намаляване на общия дефицит с близо 2 трилиона долара през следващите две десетилетия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст