ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изтича срокът за регистрация на партиите и коалициите за изборите

ЦИК

В 17:00 часа днес изтича срокът, в който партиите и коалициите могат да подават документи в Централната избирателна комисия за регистрация за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Според Изборния кодекс, за да участват в изборите, партиите и коалициите трябва да подадат заявление за регистрация и да представят списък с имената, единния граждански номер и саморъчен подпис на не по-малко от 2500 избиратели, които подкрепят регистрацията им. 

Заявлението трябва да бъде придружено от удостоверение за актуално правно състояние към датата на насрочване на изборите, образец от подписа на представляващия партията, образец от печата на партията, банков документ за внесен депозит, удостоверение за банкова сметка, по която ще се обслужва предизборната кампания, както и удостоверение от Сметната палата за внесени финансови отчети на партията за всяка от последните три години, а за новорегистрираните партии – от датата на съдебната им регистрация.

До момента 20 партии и 6 коалиции са подали заявленията си, като ЦИК регистрира една коалиция и 12 партии. Формациите, които подават последни документите си, ще получат регистрация още днес, но в условие на неприключила проверка. Партиите и коалициите, за които след проверката на ГРАО се установи, че нямат необходимите по закон 2500 коректни записа в подкрепящите регистрацията подписки, ще бъдат отстранени от надпреварата с последващи решения, които ще отменят регистрацията, дадена под условие. Това ще се случи и при липса на други изисквани документи.

Само регистрираните в срок коалиции от партии могат да подават заявления за отразяване на промени, настъпили в състава им – напускане на партия или включване на нова партия, като промените могат да се правят до 27 август включително. Вече регистрирани за изборите да се откажат от участие във вота и да бъдат заличени. Крайният срок това да се заяви е до 17 часа на 30 август.

На 31 август чрез жребии ЦИК ще определи поредните номера, с които партиите и коалициите ще се впишат в бюлетината за изборите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст