ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕК ще обсъди визови ограничения срещу Русия в края на август

шенген

Министрите на външните работи на страните от ЕС ще обсъдят координиран подход за въвеждане на ограничения при издаването на краткосрочни визи на руснаци на неформалната си среща в Прага на 30-31 август. Това потвърди говорителката на Еврокомисията Анита Хипер. По-рано беше съобщено, че външните министри ще обсъдят възможностите за изменение на шенгенския визов кодекс или създаването на "доброволен механизъм" за ограничаване на издаването на визи на всички граждани на Русия, за изключение на отделни категории.

„По последна информация от страните от ЕС, които са въвели ограничения, те не са прекратявали издаването на визи напълно. Такива продължава да се издават, например, по хуманитарни причини", казва Анита Хипер.

Тя подчертава, че ЕС "още на 25 февруари замрази споразумението за опростяване на визовия режим с Евросъюза". По думите й, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в началото на септември ще отиде във Финландия и в Латвия, за да оцени на място "предизвикателствата, с които се сблъскват тези страни".

На първия етап ще бъде разгледано създаването на "доброволна система за намаляване няколко пъти на броя на туристическите визи", издавани на руски граждани всеки ден. "Към тази схема ще могат веднага да се присъединят тези държави от Евросъюза, които вече са готови за тази стъпка. А по-късно към нея ще могат да се присъединят и други страни от ЕС", е казала Анита Хипер.

Пълният отказ от издаване на шенгенски визи обаче едва ли е възможен. Все пак остават някои категории граждани, които трябва да получават такива визи, например, граждански активисти, представители на опозицията, журналисти, или хора, които трябва да пътуват по хуманитарни причини, например, за лечение.

Някои страни от ЕС предлагат и идеята – да се изисква от всички влизащи в ЕС руснаци да подписват документ, че осъждат военните действия на Русия в Украйна.

В същото време водещите държави в ЕС, например, Германия, засега внимателно подхождат към възможността да се предприемат такива мерки, тъй като такава една забрана може да стане един вид потвърждение, че санкциите на ЕС са насочени не срещу ръководството на Русия, а срещу цялата страна и нейния народ. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст