ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Гласът на един видинчанин тежи повече от този на един софиянец

видин

Гласът на един видинчанин тежи повече отколкото този на един софиянец. Това става ясно от сметки на bTV за предстоящия вот.

Мандатите се определят според населението на даден град. Следващите парламентарни избори ще се проведат на базата на преброяването на населението от 2011 г., тъй като окончателните резултати от това през 2021 г. все още не са готови.

За последните 10 години населението на страната е намаляло с цели 11,5% или с 844 хиляди души по-малко. Променила се е и пропорцията на населението в страната. Столицата София е пораснала с 14,7% или с почти 300 хиляди души, докато в останалите градове от страната е намаляло с 1 милион жители.

При пресмятане излиза, че по-малко избиратели гласуват за депутати от Видин, отколкото в София. Столицата има приблизително 1 480 000 жители, а депутатската квота е 42. Това означава, че 35 хиляди избиратели гласуват за един депутат.

При Видин обаче, където населението е приблизително 74 хиляди души (според последното преброяване) едва 18 хиляди избиратели гласуват за един депутат. Там квотите са 4.

Така излиза, че гласът на един видинчанин тежи повече отколкото този на един софиянец. Диспропорцията на гласовете коментира Александър Андреев, бивш председател на ЦИК.

Съгласно методиката към изборния кодекс за определяне на резултатите от изборите за народни представители, в районите, в които населението е по-малко, се дават четири мандата, припомни Андреев. По този начин тежестта на всеки един от тези мандати, както е например във Видин, е 7 хиляди гласа – за разлика от София и други градове, където населението е доста повече. Това означава, че гласът на един видинчанин тежи повече.

Излиза, че в София е необходимо повече избиратели да гласуват за кандидатската листа на определена политическа сила, за да може тя да достигне необходимите за района действителни гласове, които да позволят да бъдат избрани нейни представители, заключава Александър Андреев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст