ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кабинетът решава дали приема офертата за трите танкера

Министерски съвет пресконференция за енергетиката Росен Христов

До 17.00 часа днес, 19 август, правителството трябва да отговори на американската компания за окончателното си решение – дали ще потвърди офертата за доставка на трите танкера американски втечнен газ, договорени от кабинета на Кирил Петков.

Танкерите трябва да бъдат получени до края на годината.

Кирил Петков обяви офертата, дни преди да предаде властта на служебния кабинет. Става дума за доставката на 7 танкера, три до края на тази година и още 4 за първите месеци на следващата.

Петков направи уговорката, че ако служебното правителство намери по добри оферти, може да откаже тази за танкерите.

"Реално се дава една безплатна възможност, която ако служебното правителство реши да потвърди, 19 август  ще даде сигурност на енергийните доставки на цени, между другото трябва да кажа, около 30 долара под цената на европейските пазари, след като осигури и инфраструктурата, както беше подсигурено за месец октомври."

Вчера, 18 август, служебният енергиен министър Росен Христов коментира, че американската фирма доставчик на синьото гориво е отказала за удължи срока за потвърждаване на офертата.

Другият проблем бе, че до вчера не бяха купени слотове на терминали за разтоварването, като опциите за това са Гърция или Турция. За това бившият премиер Кирил Петков също бе предупредил наследниците си в Министерския съвет, че ще трябва да осигурят инфраструктурата.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов вчера обяви, че са събрани оферти на компании, които имат запазени слотове в Гърция. Проблемът обаче е, че цената на газа е твърде висока – и приемайки я, нито предприятията ще работят ефективно, нито домакинствата ще могат да си я позволят.

Христов е водил разговори със заместник-министъра на енергетиката на Турция и също днес ще стане ясно дали разтоварването на танкерите може да стане в съседката ни.

"Тяхната система също е много натоварена, не е като да имат свободни слотове. В момента проверяват и ще ни върнат някакъв отговор" – поясни Росен Христов и обясни, че ако кабинетът откаже офертата, "Булгаргаз" ще търси количества газ с търгове.

"Обсъждаме също и варианти с големи частни турски компании. Те проявяват интерес за някакви средносрочни договори. Както виждате, работим и с "Шениер", т.е. дори да не успеем за тези танкери, компанията е силно заинтересована да работи с нас и в бъдеще, така че имаме оферти и от тях. Моето желание е до края на август да приключим с всички тези преговори с ключови доставчици."

На масата все още стои и опцията да се водят разговори с "Газпром", но по сегашния договор, по който България не получава количества от април и ще се обсъжда начина на плащане. Служебният министър допусна, че "Газпром" може и да откаже преговори заради утежнената политическа обстановка. Той поясни, че допуска всякакви възможности, защото, както казват умните хора, той се подготвя за най-лошото, но се надява на най-доброто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст