ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Летище Пловдив“ увеличава броя на пътниците, планира нови авиолинии

летище пловдив

„Летище Пловдив“ увеличава пътникопотока като активно работи за разкриване на нови редовни линии и директни чартърни полети. А през последните месеци са подобрени икономическите показатели като са увеличени и приходите от дейността. Това стана ясно по време на срещата на областния управител на област Пловдив Ангел Стоев с председателя на съвета на директорите и изпълнителния директор на дружеството Дойчин Ангелов и Красимир Пешев.

Летището седмично обслужва 5600 пътници от 14 редовни полета по четири направления – Лондон (Лутън), Лондон (Станстед), Дъблин и Меминген. Добрата новина е, че предстои да бъдат открити още редовни линии – от Пловдив за Бурса и Истанбул. До края на годината се очаква да приключат преговорите за възстановяване линиите до Милано, Брюксел, Барселона и Франкфурт за летния сезон догодина. В плановете за развитие на летището е да започнат и чартърни полети от Пловдив до Анталия, Бодрум, Кападокия и Египет.

Ако тези проекти се осъществят, ще се подобрят значително транспортните връзките на Южния централен район с Европа и Азия, това ще допринесе за развитието на икономическите и търговските контакти, както и ще окажат положително въздействие на туристическия сектор.

Положително върху развитието на летището оказва и това, че за пътуващите вече има директна транспортна връзка между аеропорта и Пловдив. От юни дружеството има  договори с частен превозвач и са пуснати шатъл бусове.

За по-добро обслужване на пътниците предстои Община Пловдив да открие редовна автобусна линия от града до летището, като предстои да бъде обявена обществена поръчка за избор на превозвач.

По инициатива и с финансовата подкрепа на Фонда за развитие на летището през септември ще започне и внедряването на интегрирана информационна платформа. Целта е да може на туристите и гостите да бъдат предлагани в пакет услуги и атракции в различни дестинации в региона, както и решения за бизнеса, онлайн продажби и други.

От летището са поискали съдействие от областния управител Ангел Стоев за среща с министъра на транспорта или негов заместник, за да се разговаря за неразплатени от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ общо 1.4 млн. лв. за вече извършени дейности.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст