ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зависимостта на Германия от Китай расте стремглаво

Пристанище

Според проучване на Германския икономически институт (Institut der deutschen Wirtschaft – IW) най-голямата европейска икономика става все по-зависима от Китай. Данните са от първата половина на 2022 г. Те показват, че както преките инвестиции, така и търговският дефицит са достигнали нови висоти. Това се случва на фона на политическия натиск върху правителството в Берлин да охлади икономическите връзки с Пекин. За същия период се отбелязва и значително отслабване на растежа на германския износ за Китай. В своето проучване институтът цитира икономисти, които посочват тенденция към все по-силно местно производство насочено към вътрешния китайски пазар.

"Германската икономика е много по-зависима от Китай, отколкото обратното", заяви авторът на изследването Юрген Матес. Той предупреди, че тази зависимост представлява политически проблем, тъй като позицията на Пекин за войната в Украйна и военната му позиция спрямо Тайван повдигат въпросителни за връзките на германския бизнес с втората по големина икономика в света. "Въпреки тези опасности и проблеми икономическите взаимоотношения с Китай продължават с огромни темпове да се движат в грешна посока. Като това се наблюдава през цялата първа половина на 2022 г.", подчерта икономистът.

Проучването установи, че германските инвестиции в Китай възлизат на около 10 милиарда евро между януари и юни, далеч надхвърляйки предишната пикова стойност на шест месечна база, регистрирана в началото на хилядолетието от 6,2 милиарда евро. "Китайският пазар, със своите огромни продажби, а от там и печалби в краткосрочен план, просто изглежда твърде привлекателен", отбеляза Матес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст