Бирата “Пилзнер” е с над 200-годишна традиция

Йозеф Грол - баварски пивовар

На днешния ден можем да си спомним за пивоваря Йозеф Грол (Josef Groll).  Той е роден на 21 август през 1813 г. в немския град Вилсхофен на река Дунав. Баварският пивовар, станал известен с изобретяването на бирения стил Пилзнер. Той изучава пивоварството в семейната пивоварна, както и при известните пивовари Габриел Зиделмайер в Мюнхен и Антон Дреер във Виена.

Пилзнер (на немски: Pilsner, на чешки: Pivo plzenskeho typu) е светла бира, тип лагер, която притежава златист цвят и характерен приятен аромат и привкус на хмел. Приети са и вариантите на названието Pilsener, Pilsner и Pils, а алкохолното им съдържание е между 4.2 и 6 процента. Особеност на новото пиво е използването на светъл, само леко изпечен ечемик. Като цяло ферментация при бирите тип лагер е при по-ниски температури и процесът е по-бавен, а бирата е по-лека, с по-малко аромати в сравнение с бирите от типа ейл, и задължително се консумира силно изстудена. Над 90% от различните марки бира в света са тип лагер. Такива са и почти всички бири, които се произвеждат в България.

В средата на XIX век гражданите на град Пилзен в Бохемия (днешна Чехия), вече не били доволни от бирата от вида Oberhefenbier. Те публично изсипват няколко бурета с бира, за да привлекат вниманието към лошото й качество и краткия срок на годност. Решено е да се изгради нова пивоварна, която е в състояние да произвежда бира с по-дълъг срок на съхранение. Към този момент, това е бирата от вида на т.н. баварска бира, тъй като ферментацията на дъното за първи път става популярна в Бавария, и се разпространява оттам. Климатът в Чехия е подобен на този в Бавария и съществува възможността за съхранение на лед през зимата и охлаждането на ферментационните резервоари с бира до 4 до 9 градуса за около година, което е необходимо за ферментацията при дъното.

Баварската бира тогава има отлична репутация и баварските пивовари са водещи в търговията с бира. По този начин (и не само за гражданите на Пилзен) е построена нова пивоварна, но също така са наети и майстори пивовари, един от тях е Йозеф Грол. Баща му е собственик на пивоварна в Вилсхофен в Долна Бавария и отдавна експериментира с нови рецепти за създаване на бира посредством ферментация при дъното.

На 5 октомври 1842 г. Грол произвежда първата партида от бира Urquell, която се характеризира с използването на мека бохемска вода, много блед малц и хмел от Сааз. За първи път пивото от този вид е представено на клиентите в заведенията Zum Goldenen Anker, Zur Weissen Rose и Hanes на 11 ноември 1842 г., и много добре е прието от населението.

Йозеф Грол подписва договор за майстор на пивоварната Burgerliches Brauhaus (Пивоварна на гражданите) в Пилзен, който изтича на 30 април 1845 година и не е подновен. Грол се завръща в родния Вилсхофен, като малко по-късно наследява пивоварната на баща си.

Йозеф Грол умира на 22 октомври 1887 г. на 74 годишна възраст, на масата на редовните посетители в кръчмата Wolferstetter Keller във Вилсхофен, докато пиел бира.

Пивоварната Groll вече не съществува. Части от нея, обаче, са придобити от Wolferstetter – друга пивоварна, разположена във Вилсхофен. В пивоварната Wolferstetter все още се произвежда бира – Josef Groll Pils, в чест на създателя на бирата от вида Пилзнер.

Пилзен или Пълзен (на чешки: Plzeň; на немски: Pilsen) е град в Западна Бохемия в Чехия. С население от 170 936 души градът е четвъртият по големина в Чехия. Разположен е на 90 км западно от столицата Прага при сливането на четири реки (Радбуза, Мже, Ихлава и Ислава), при което се образува реката Бероунка.

Три са познатите видовете от това пиво. Бохемският пилзнер (Bohemian Pilsener) е създадена през 1842 г. в Бохемия, първоначално е прозрачна, светла. Прави се от мека вода с ниско съдържание на минерални вещества, хмел Жатец (Saaz), моравски малцов ечемик и чешки лагерни дрожди. Цветът варира от светлозлатист до наситено златен, течността е кристална и прозрачна. Отличава се с богат вкус и аромат, със сложен букет от малц и пикантен хмел Saaz. Типични търговски марки са: Pilsner Urquell, Budweiser Budvar (Czechvar в САЩ), Czech Rebel, Staropramen, Gambrinus Pilsner, Dock Street Bohemian Pilsner.

Немският пилзнер (German Pilsner или Pils) е копие на бохемския пилзнер, приспособен към пивоварните условия в Германия. Отличава се със сламен до светлозлатист цвят, свеж и горчив вкус, с типичен аромат на малц и благороден хмел. Типични търговски марки са: Bitburger, Warsteiner, Konig Pilsener, Jever Pils, Holsten Pils, Spaten Pils, Victory Prima Pils, Brooklyn Pilsner.

Класическият американски пилзнер (Classic American Pilsner) е версия на пилзнер, създадена от немски пивовари-емигранти, които донасят в Америка технологичния процес за производство и немски дрожди. Налага им се да работят с местни американски съставки и по този начин създават уникална версия на първоначалния пилзнер.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Трябва ли да се въведе таван на надценките на основните хранителни продукти?

Подкаст