ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Цената на газа в Европа продължава да расте

Терминал за природен газ

Цената на газа на спот пазара в Европа се покачи до 261 евро за мегаватчас, след като "Газпром" обяви, че временно ще спре подаването на синьо гориво по тръбопровода "Северен поток 1".

Фючърсите в газоразпределителния център "Те Те Еф" (TTF) в Нидерландия се търгуваха за 249 евро за МВт/ч. към 11:50 ч. по Гринуич (14:50 ч. бълг. време).  Вчера същите контракти приключиха сесията на историческо равнище на закриване от 241 евро за мегаватчас.

Преди ден ръководителят на германския енергиен регулатор Клаус Мюлер предупреди, че има опасност страната да не изпълни поставената от правителството цел за запълване на газохранилищата. Според него в някои области може да се очаква недостиг през зимата, а също и че "няма да е една зима, а най-малко две, и втората може да е още по-тежка".

Електричеството следва повишаването на цените на газа, но и от слабия вятър за вятърните инсталации, подчертават анализатори от "Рюстад енерджи" (Rystad Energy). В същото време горещото лято ограничава производството на ток: високите температури затрудняват охлаждането на атомните централи, а сушата пречи на корабите да карат въглища до германските централи. А вълната от горещини засилва употребата на електричество за климатиците и вентилаторите.

Цената на тока с доставка през идната година в Германия надхвърли да първи път 500 евро за мегаватчас през последните дни спрямо малко над 300 евро в началото на юли.

Европейските страни не са така зависими от петрола и цените му започнаха да се понижават. Днес референтният за Европа сорт Брент от Северно море с доставка през октомври поевтиня с 2,07 на сто до 94,59 долара, а американският лек суров петрол с доставка през септември понижи цената си с 1,99 на сто до 88,72 долара за барел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст