ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Еврото отново е по-евтино от долара

валути

Акциите на европейските компании паднаха до най-ниските котировки от месец насам, а американският долар поскъпна до пет-седмичен максимум към кошницата от петте си най-големи търговски партньори в резултат на растящите опасения на инвеститорите, че ударните лихвени увеличения в САЩ и Европа ще отслабят глобалното стопанство. 

Базовият европейски борсов индекс STOXX 50 загуби 1.93% от пазарната си оценка на 22 август и докосна най-ниските стойности от 28 юли насам след като руският газов монополист "Газпром" обяви, че спира за срок от три дни доставките на природен газ за Европа в края на месеца. Новината напомпа допълнителни страхове за икономическия растеж на региона след изказванията на парични стратези на Европейската централна банка за по-агресивни повишения на лихвените проценти на еврозоната.

Американските борсови индекси последваха спада на европейските и приключиха борсовите си сесии на 22 август с понижения от два и повече процента. DJIA бе засегнат най-слабо от борсовия срив и се обезцени с 1.91%, S&P 500 загуби 2.14%, а най-ощетен се оказа технологичният NASDAQ Composite с 2.55% дневен срив. 

Азиатските акции последваха тенденцията на "колегите си" от Стария и Новия континент и приключиха седма поредна губеща сесия на 23 август. Анализатори очават низходящото движение за европейските фирмени книжа да продължи след ценовия скок на базовия газов индекс на Европейския съюз с 13% до рекордно високи нива, удвоявайки само за месец стойността си до 14 пъти над средната за последното десетилетие. 

Бедственото енергийно положение на Стария континент предполага, че инфлацията все още не е достигнала върховия си потенциал и високите нива ще се задържат за по-продължителен период от време без агресивни лихвени намеси на централната банка. Икономисти на "Ситигруп" пък предупреждават за инфлационен максимум от 18% за Великобритания, ако скокът на енергийните котировки не бъде овладян. 

При това положение изобщо не е чудно, че щатският долар е неукротим и продължава "да се катери" спрямо основните си търговски партньори, като особено катастрофарно е положението на еврото и на британския паунд. Единната европейска валута беше почти 0.99 щ. долара в сутрешната търговия на 23 август – най-ниското равнище за последните 20 години. Пробивът на минималните 0.9952 долара за едно евро от средата на юли е сериозен сигнал за по-нататъшен спад на европейските пари, посочват техническите анализатори.   

Британският паунд се колебае около 1.1744 щ. долара – стойност, посещавана за последен път през март 2020-а в началото на пандемичните карантини. Доларовият индекс се изкачи до 109.1470 пункта, изравнявайки се с юлския максимум. 

Нахлуването на Русия в Украйна разруши очакванията за звездна следпандемична година за Европа 5% ръст на БВП на еврозоната и ги замени с почти сигурна рецесия, двуцифрена инфлация и задаваща се зима с режим на тока. Тази мрачна перспектива може да се влоши още преди да настъпи известно подобрение през 2023-а, а кризата да се превърне в новото нормално състояние. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че избори 2 в 1 са добра алтернатива за страната?

Подкаст