ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бивш главен прокурор на Мексико на съд за изчезването на студенти

Хесус Мурильо Карам

Бившият главен прокурор на Мексико Хесус Мурильо Карам, който ръководеше първоначалното разследване за изчезването на 43 студенти от радикален учителски колеж през 2014 г., ще бъде изправен пред съда по обвинения в отвличане, изтезание и злоупотреби, предаде Асошиейтед прес.

Мурильо Карам призна, че може да е имало "грешки" при разследването, но отбеляза, че през осемте години, изминали оттогава, никой не е успял да докаже друга версия за случилото се на 26 септември в южния щат Гереро.

Обвиняемият бивш магистрат, който е на 74 г., заемаше длъжността главен прокурор от 2012 до 2015 г., когато президент беше Енрике Пеня Нието. Миналата седмица Мурильо Карам бе арестуван по подозрение, че е представил фалшива версия за изчезването на младежите.

Според него през 2014 г. студентите са били похитени от местната полиция, след което са били предадени на групировка, занимаваща се с наркоразпространение, и са били убити. Версията му, която той нарече "историческа истина", предполагаше, че телата на убитите са били изгорени, а това, което е останало след изгарянето, е било изхвърлено в река.

Независими разследващи и прокуратурата под ръководството на настоящия главен прокурор обаче отхвърлиха тази версия. Според тях в изчезването на младежите са замесени лица от различни нива на властта, включително и от силите за сигурност. Освен това се предполага, че е имало прикриване на следи на местопрестъплението.

Изчезналите студенти са посещавали учителски колеж, наречен "Айоцинапа ", в южния мексикански щат Гереро. На 26 септември 2014 г. те са били свалени от служители на реда от автобуси в град Игуала. Осем години по-късно мотивите за действията на полицията остават неясни. Телата на похитените така и не бяха открити, въпреки че се намериха части от кости, чиито ДНК профили съвпадат с тези на трима от похитените. 

Миналата седмица бяха издадени заповеди за арест на 20 войници и офицери, както и на пет местни длъжностни лица, 33 местни полицаи, 11 служители на националната полиция, както и 14 членове на банди.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст