ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За “докторския” рекет по Черноморието лечение няма

Спешна помощ Приморско

Докато трезвомислещият ни (уж) политически елит продължава с упражненията на тема "Как да спечели любовта на народа и бизнеса" – особено по предизборно време, халът на една от печелившите ни индустрии – туризма, продължава да тъне в блатото на обикновеното вегетиране. Или казано по-кратко – бавно, но сигурно върви към обезличаване и разпродажба на парче.

По принцип бездействието (или имитирането на дейност) от страна на правителството е съвсем оправдано. Секторът е частен на 100%, би трябвало да си плаща данъците и поради тази причина никой няма право да му пречи. Тоест – ако не помага повече от необходимото, държавата просто трябва да гарантира елементарните нормативни условия за развитие на туристическия бизнес и да не се бърка в работата му.

Тъкмо поради тези "няколко" причини, преди години в милата ни държавна администрация се пръкна цяло едно министерство, което трябваше да  обгрижи туризма като национално отговорен бизнес, а България – като световно популярна дестинация. Прекрасно като идея, но – по традиция – куцо като реализация. Защото

новите щатове бяха заети от калинки, метреси, тъщи и баджанаци.

Като оставим настрана вечната болна тема с инфраструктурата в морските ни курорти, другият хроничен проблем е окаяната мизерия, в която тънат спешните медицински центрове по Черноморието. Въпреки че плачевното им състояние отдавна не е тайна за никого, то вече стигна критичното си ниво и оттук нататък ведомственото бездействие може и трябва да бъде квалифицирано като престъпно.

Колкото и притегателна за туристите да е нашата природа, каквито и луксозни комплекси да предлага бизнесът за почивка на летовниците у нас, те няма как да компенсират липсата на елементарна медицинска грижа за нуждаещите се.

Стоици бяха сигналите на едва оцелели, но затова пък с доволно изпразнени джобове летовници през този летен туристически сезон.

Липсата на специалисти, превърна здравеопазването по морето

в прекрасно платен и абсолютно безотговорен бизнес.

Цените на предлаганата здравна помощ, дори и за един прост анкерпласт, стигнаха космически величини. А в редица уж общински болници, по вратите на кабинетите "виснаха" табелки Не работим със здравната каса“. На пръв поглед – неволна препратка към легендарното "докторско" уведомление по времето на социализма – "Цветя и бонбони не пием!" На второ четене – доказателство за реалното превръщане на лекарските кабинети по морето в малки печатници за пари.

Такъв беше последният случай в южният курортен град Приморско, за който алармира кметът Димитър Германов. Преди дни той разказа, че десетки туристи с влошено здраве са чакали пред заключената врата на филиала на Спешната медицинска помощ в града, тъй като единственият работещ екип тук бил отишъл а адрес.

Естествено, хората в нужда хукват през глава да търсят частни кабинети,

където за елементарни услуги те смъкват няколко кожи.

Ето и един елементарен, но натрапващ се пример. Малко дете си удря пръста на едната ръчичка и разтревожените родители, хукват към спешния център. Както казахме вратата там е залостена. В общинската болницата пък се оказва, че рентгенът не работи, защото рентгенологът бил от Бургас и идвал за по няколко часа и то само три дни в седмицата. Съветват ги да потърсят  услугите на такъв специалист или в най-близкия град Царево (на около 15 км от "местопроизшествието"), или в областния център Бургас (на 50 километра).

Естествено, хората се отправят към най-близкото възможно място, където се озовават пред врата с цитираната преди малко "блага вест". С други думи, за да бъде снимано детето на рентгена, родителите трябва да се разделят със „скромните“ 45 лв., независимо от факта, че цялото семейство е здравно осигурено.

Дотук добре, но…

травматолог също няма.

Единственото спасение е частна клиника, която се оказва отново в Приморско. Дават им телефон за връзка с нея и за щастие от там се съгласяват да ги приемат веднага, тъй като рентгеновата снимка е показала, че освен счупване, детето е и с луксация (разместване на костите – бел. авт.).

След дългото препускане между медицинските центрове в двата града, най-сетне се добират и до специалиста, който ще реши проблема. Естествено, на разтревожените родители дори не им е хрумнало да попитат колко ще им струва това „удоволствие“ и когато вече ръката на детето е гипсирана и нещата са се успокоили, се озовава пред касата за да платят… 250 лева.

Така

сметката за счупеното кутре на здравно осигуреното дете,

вече е набъбнала до 300 лева.

Социалните мрежи и интернет пространството бъкат от подобни информации.

Така например оказва се, че ако си имал „шанса“ да те ухапе кърлеж, отстраняването му ще ти струва 120 лева.

Първичният преглед при настинка или стомашно неразположение по време на лятната почивка не пада под 100 лв, това показват ценоразписите на частните медицински центрове по морето.

Но проблемът е, че туристите нямат избор, тъй като пък в общинските центрове е цяло чудо да се добереш до лекар, а камо ли да се възползваш от правото си на здравно-осигурен човек.

Толкова за тези случай, който се оказват едва ли „поносими“ ,

за разлика от следващия, който си е повече от фрапиращ.

Само преди седмица жена публикува  в социалните мрежи фактура за преглед от лекар по морето на стойност 530 лева.

В цената на услугата освен преглед е включено и изписване на рецепта, оценено на 40 лв. консумативи на стойност 50 лв., интервенция по отстраняване на чуждо тяло от едното ухо на стойност 100 лв. и още услуги, между които 150 лв за …промивка на уши И всичко си било по закон, тъй като ценоразписът на частния кабинет бил обявен.

Този случай е малко по-различен, защото пациентът е чужд гражданин.

Това обаче не решава моралният въпрос,

защо по курортите у нас няма осигурена спешна помощ

и защо хората са принудени да стигат до частните кабинети? И с какви точно впечатления от инак европейската ни държава, ще се върнат по родните си места те?

Очевидно засрамени от подобни случаи , служебно управляващите едва в края на сезона се сетиха, че трябва да изпратят допълнителни лекарски екипи по курортите и гордо обясниха, че

Преди дни три линейки с екип от 12 лекари са били изпратени от столичната "Спешна помощ", за да ударят по едно рамо на колегите си в Приморско, "Слънчев бряг" и "Златни пясъци".

Помощта е била изпратена по нареждане на здравния министър Асен Меджидиев, едва след като гръмна скандала със доволно закъснялата линейка при случая с ударено от мълния момиче в Приморско.

Министърът на туризма Илин Димитров пък напомни, че също бил поискал усилване на екипите на "Спешна помощ" по морето, докато трае летният сезон, но това така и не се случило.

Точно така – както никога досега не се е случвало, независимо от това дали сме били парламентарна монархия, диктатура на пролетариата под формата на народна власт или република с парламентарно управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст